Wasze przepisy: Ziemniaki z groszkiem i bekonem
Ziemniaki z groszkiem i bekonem
Przepis naszej czytelniczki na pyszne ziemniaki z groszkiem i bekonem.
Składniki:
75 dag ziemniaków
2 cebule
60 dag mrożonego groszku
15 dag bekonu
2 łyżki masła
2 łyżki siekanej natki pietruszki
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki zanurzyć w wodzie ,pokroić w plasterki i zawinąć w lnianą ściereczkę. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę , groszek przepłukać ciepłą wodą , aby się rozmroził i odstawić do odsączenia. Plasterki bekonu wysmażyć na patelni i wyjąć . Do wytopionego tłuszczu dodać masło , chwilę podgrzać i włożyć plasterki ziemniaków . Smażyć pod przykryciem do zrumienienia spodniej strony ,następnie obrócić . Dodać groszek , cebulę ,bekon i przyprawy. W dalszym ciągu smażyć pod przykryciem . Pod koniec smażenia zdjąć pokrywkę . Potrawa jest gotowa , gdy groszek zacznie się lekko kurczyć i marszczyć , a cebula uzyska jasnozłoty kolor. Podawać z sadzonym jajkiem .
Autorka : Pati689