Wasze przepisy: Zapiekanka z brązowego ryżu
Wasze przepisy:
Zapiekanka z brązowego ryżu
Składniki:
3/4 kubka brązowego ryżu
1 i ½ kubka wody
15 dag utartego niskotłuszczowego cheddaru
½ kubka posiekanej świeżej mięty
½ kubka zielonej pokrojonej cebuli
1 czerwona posiekana papryka
1 starta marchew
2 lub 3 utarte cukinie
1 kubek kukurydzy z puszki
3 jajka
½ kubka chudego jogurtu
1 łyżeczka papryki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 Stopni Celsjusza. Naczynie o średnicy 23 cm posmarować oliwą. Ryż z wodą zagotować w dużym garnku, nakryć i na małym ogniu gotować 25 minut, aż ryż wchłonie wodę. Przełożyć do miski, studzić 5 minut. Dodać pozostałe składniki, prócz papryki. Ściśle ułożyć w naczyniu: posypać papryką. Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać po 5 minutach albo podawać na zimno. Na ciepło z dodatkiem jarzyn gotowanych na parze, na zimno z sałatą . Przybrać świeżymi ziołami.
Autorka: Pati689