Wasze przepisy: Z poradnika oszczędnej gospodyni
Z poradnika oszczędnej gospodyni – coś dla najmłodszych – Kluski karoteki oraz bardziej „dorosłe” danie – nie tylko dla wegetarian – kotlety z kapusty.
Kluski karoteki
Składniki:
300 g marchw
300 g białego sera
2 jajka
3/4 szklanki mleka
szklanka mąki
łyżka masła
łyżka bułki tartej
cukier puder
sól
Przygotowanie:
Marchew umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przezx sito albo po prostu kupić już zmielony jak na sernik. Wymieszać marchew z serem, jajkami i mąką, wlac tyle mleka, aby ciasto – lekko osolone – miało konsystencję taka, jak na kluski kładzione. Kluski formować metalowa łyżką kaźdorazowo maczana we wrzątku. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotować je 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączać. Podawać polane bułką tartą zrumienioną na maśle i posypane cukrem pudrem. Jest to danie lubiane szczególnie przez dzieci!
Kotlety z kapusty
Porcja wystarczy na rodzinny obiad!
Składniki:
500 g kapusty białej lub włoskiej
250 g pieczarek
cebula
3 jajka
łyżka maki
2-3 łyzki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki
pieprz, sól, cukier
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, obgotować w osolonym i lekko ocukrzonym wrzątku. Odcedzić, odsączyć. Pokrojone pieczarki przesmazyć na połowie masła z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Kapustę i pieczarki zemleć w maszynce. Dodać 2 jajka, posiekaną natkę, mannę i wyrobić na kleistą masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, spłaszczać nożem i panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na pozostałym maśle, rumieniąc z obydwu stron. Podawać z kaszą ugotowana na sypko – jęczmienną lub gryczaną.
uzytkownik” vipala