Wasze przepisy: Tortilla trochę inaczej

Tortilla trochę inaczej

Przepis na osiem pysznych tortilli – tym razem w trochę inaczej. Zobaczcie przepis i zdjęcia do każdego etapu gotowania.

 

Składniki:

2 opakowania tortilli, czyli osiem placków

pierś z kurczaka – dwa płaty, ok. 500g

duża papryka

2 duże cebule

olej do smażenia

koncentrat pomidorowy  około 1/2 słoiczka 200 gramowego

Przyprawy:

papryka czerwona słodka

papryka czerwona ostra

przyprawa gyros

zioła prowansalskie

 

Na początek kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę lub paseczki – jak kto woli. Następnie podsmażamy ją na patelni wraz z przyprawą gyros. Przyprawa jest ostra i słona, więc nie trzeba dodawać soli ani pieprzu. Przyprawy nie żałować, bo ona nadaje w tej potrawie dużo smaku.  Po usmażeniu zdjąć z patelni kurczaka, tak by odsączyć go z oleju, który przyda nam się do dalszego smażenia.

Tortilla krok 1

Następnym krokiem jest przekrojenie cebulki na pół i pokrojenie jej w plasterki. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju, który pozostał po kurczaku smażymy najpierw cebulkę do zeszklenia, a później dokładamy paprykę. Przykrywamy całość przykrywką i zmniejszamy ogień. Pozostawiamy tak do momentu zmięknięcia papryki, czasami mieszając, by się nie przypaliło. Dzięki przykryciu sok z papryki zostanie na patelni i uzyskamy lepszy smak.

Tortilla krok 2

Gdy cebulka i papryka będą gotowe dokładamy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przeważnie w tym momencie trzeba dodać trochę wody (tak na oko), aby uzyskać konsystencje sosu. Do sosu dodajemy szczyptę papryki słodkiej, troszeczkę ostrej i około płaskiej łyżki ziół prowansalskich – ilość zależy od indywidualnych preferencji smakowych, nie przesadzałabym jednak z papryka ostrą, wystarczy odrobinka albo wcale jeśli ktoś nie lubi ostrych dań.

Tortilla krok 3

Na koniec dodajemy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka i jeszcze chwile podgrzewamy.

Tortilla krok 4

Następnie sos wykładamy do tortilli po około 2 łyżki i zawijamy tortille w rulonik.

Tortilla krok 5

Tortilla krok 6

Tortille układamy w naczyniu żaroodpornym.

Tortilla krok 7

Około 1 łyżeczki koncentratu rozrabiamy z wodą do uzyskania średnio gęstej konsystencji. Taką mieszaniną smarujemy tortillę po wierzchu, ale żeby nie były za mokre. Sprawia to, że tortilla w piekarniku tak szybko nie wyschnie i nabierze ładniejszego koloru.

Tortilla krok 8

Tortilla krok 9

Tortille wstawiamy do piekarnika na 180ºC na chwile, kilka minut. Czy są już gotowe trzeba samemu ocenić. Najlepiej by lekko się zarumieniły i sos, którym zostały polane ładnie wysechł.

Teraz tylko należy wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerzyk 🙂

Gotowa tortilla

 Smacznego!

Autorka: Stysia

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (172 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bazuka  25 sierpnia 2012 10:38

    mniam:)

    Odpowiedz
  2. LifeWithMusic  30 sierpnia 2012 11:52

    Zrobiłam wczoraj na obiad:D Przepyszna tortilla! Przepis na 5+

    Odpowiedz
  3. madzia0605  30 listopada 2012 09:13

    od razu zrobiłam się głodna 🙂 jutro zaserwuję na obiad swojej rodzince

    Odpowiedz
  4. ffoff  16 sierpnia 2013 13:09

    ja od pewnego czasu robie sama placki, mimo że są wysmienite to niestety kruszą się… chcoiaz sa chrupiace 😛

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  25 maja 2015 10:53

    Świetny przepis. Z chęcią go wypróbuje.

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  27 października 2015 15:40

    Uwielbiam takie przepisy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany