Wasze przepisy: Tortilla trochę inaczej
Przepis na osiem pysznych tortilli – tym razem w trochę inaczej. Zobaczcie przepis i zdjęcia do każdego etapu gotowania.
Składniki:
2 opakowania tortilli, czyli osiem placków
pierś z kurczaka – dwa płaty, ok. 500g
duża papryka
2 duże cebule
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy około 1/2 słoiczka 200 gramowego
Przyprawy:
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
przyprawa gyros
zioła prowansalskie
Na początek kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę lub paseczki – jak kto woli. Następnie podsmażamy ją na patelni wraz z przyprawą gyros. Przyprawa jest ostra i słona, więc nie trzeba dodawać soli ani pieprzu. Przyprawy nie żałować, bo ona nadaje w tej potrawie dużo smaku. Po usmażeniu zdjąć z patelni kurczaka, tak by odsączyć go z oleju, który przyda nam się do dalszego smażenia.
Następnym krokiem jest przekrojenie cebulki na pół i pokrojenie jej w plasterki. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju, który pozostał po kurczaku smażymy najpierw cebulkę do zeszklenia, a później dokładamy paprykę. Przykrywamy całość przykrywką i zmniejszamy ogień. Pozostawiamy tak do momentu zmięknięcia papryki, czasami mieszając, by się nie przypaliło. Dzięki przykryciu sok z papryki zostanie na patelni i uzyskamy lepszy smak.
Gdy cebulka i papryka będą gotowe dokładamy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przeważnie w tym momencie trzeba dodać trochę wody (tak na oko), aby uzyskać konsystencje sosu. Do sosu dodajemy szczyptę papryki słodkiej, troszeczkę ostrej i około płaskiej łyżki ziół prowansalskich – ilość zależy od indywidualnych preferencji smakowych, nie przesadzałabym jednak z papryka ostrą, wystarczy odrobinka albo wcale jeśli ktoś nie lubi ostrych dań.
Na koniec dodajemy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka i jeszcze chwile podgrzewamy.
Następnie sos wykładamy do tortilli po około 2 łyżki i zawijamy tortille w rulonik.
Tortille układamy w naczyniu żaroodpornym.
Około 1 łyżeczki koncentratu rozrabiamy z wodą do uzyskania średnio gęstej konsystencji. Taką mieszaniną smarujemy tortillę po wierzchu, ale żeby nie były za mokre. Sprawia to, że tortilla w piekarniku tak szybko nie wyschnie i nabierze ładniejszego koloru.
Tortille wstawiamy do piekarnika na 180ºC na chwile, kilka minut. Czy są już gotowe trzeba samemu ocenić. Najlepiej by lekko się zarumieniły i sos, którym zostały polane ładnie wysechł.
Teraz tylko należy wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerzyk 🙂
Smacznego!
Autorka: Stysia