Tortilla (przepisy czytelników)
Tortilla to smaczne i popularne danie, typowe dla kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Z przedstawionych składników można przyrządzić danie dla 2 osób.
Składniki:
1) 4 placki tortilli
2) 2 piersi z kurczaka
3) Mała główka kapusty pekińskiej
4) Pomidor
5) Przyprawa gyros
6) Zioła prowansalskie
7) Pieprz, sól
8) Pół łyżeczki oregano i bazylii
9) 3 łyżki śmietany
10) 3 łyżki majonezu
11) 4 plasterki sera żółtego
12) Olej
Przygotowanie:
Kurczaka umyj i pokrój na kawałki.
Następnie dopraw przyprawą gyros i ziołami prowansalskimi ( według uznania) oraz szczyptą soli i pieprzu.
Usmaż na rozgrzanym oleju.
Pokrój kapustę pekińską i pomidora
Podziel żółty ser na kawałki. Pół łyżeczki oregano i bazylii wymieszaj ze śmietaną i majonezem, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Na placek tortilli polej sos, ułóż pokrojone warzywa, kurczaka i ser, zawiń
Tak gotowe tortille ułóż w blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na 6 min. W temperaturze 150 st. C.
Jako dodatek do tortilli możesz wykorzystać także kukurydzę, czerwoną cebulę lub paprykę.
Fot. zdjęcia nadesłane przez czytelniczkę
Zobacz także inny przepis na tortillę: