Wasze przepisy: sprawdzone pączki luksusowe

Jeżeli chcesz się upewnić że twój przepis na pączki się uda, wypróbuj ten! Jest łatwy, szybki przyjemny i smaczny.

sprawdzone pączki luksusowe

Dzisiaj Tłusty Czwartek. W tym dniu nie może zabraknąć na stole ostatkowych rarytasów, między innymi pączków. Podzielę się z wami przepisem na pączki, które robię co roku. Są nieco inne od tych tradycyjnych.

 

Składniki na pączki:

– 1 kg mąki

– 20 dkg cukru

– 20 dkg masła

– 15 żółtek

– 1/2 l mleka

– 6 dkg drożdży

– 1 kieliszek spirytusu

– 2 olejki rumowe

– 2 pomarańcze

– 5 dkg migdałów

– paczka cukru waniliowego

– konfitura

– smalec do smażenia

Wykonanie pączków:

Zaparz pół szklanki mąki z 1 szklanka mleka, ostudź. Wlej drożdże rozdrobnione w szklance mleka, wsyp połowę mąki i pozostaw do podrośnięcia. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, posiekane migdały, rozczyn, resztę mąki, spirytus, stopione masło i wszystko dobrze wyrób. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość 1 cm i powykrawaj krążki. Na każdy krążek kładż konfiturę, nakryj drugim krążkiem, zlep brzegi. Gdy wykorzystasz całe ciasto, odstaw surowe pączki na chwilę do wyrośnięcia. Gdy podrosną, smaż je w gorącym smalcu. Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik w celu osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu. Na końcu posyp cukrem pudrem.

autorka: Madziulka444

Tłusty czwartek: przepisy na pączki i faworki

Tłusty czwartek: przepisy na pączki i faworki

Tłusty czwartek to prawdziwe święto wielbicieli słodkości. W tym roku wypada 8 lutego. Co wypada zjeść w ten dzień? Oczywiście pączki i faworki… Specjalnie dla Was przygotowałyśmy garść smakowitych przepisów!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  27 lutego 2014 10:52

    To ja idę połasuchować, bo narobiliście mi apetytu 🙂

    Odpowiedz
  2. bbo  27 lutego 2014 19:27

    Wspaniałości.

    Odpowiedz
  3. Ewelina  30 marca 2015 23:24

    ciekawe czy wyjdą bez olejku rumowego- nienawidze olejkow dawac do ciasta

    Odpowiedz
  4. joanna252  11 stycznia 2016 00:40

    Super aż bym zjadła pączusia 🙂

    Odpowiedz
  5. Margaretkaw  24 stycznia 2017 19:53

    Pomarańczowy i rumowy zapach, takie dwa aromaty w jednym. To dopiero musi bosko pachnieć i smakować. Rewelacyjny pomysł na wzbogacenie tradycyjnych pączków 🙂

    Odpowiedz
  6. karr96  16 kwietnia 2017 23:25

    Ja robię pączusie bananowe z polewą i orzechami 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany