Wasze przepisy: sprawdzone pączki luksusowe
Jeżeli chcesz się upewnić że twój przepis na pączki się uda, wypróbuj ten! Jest łatwy, szybki przyjemny i smaczny.
Dzisiaj Tłusty Czwartek. W tym dniu nie może zabraknąć na stole ostatkowych rarytasów, między innymi pączków. Podzielę się z wami przepisem na pączki, które robię co roku. Są nieco inne od tych tradycyjnych.
Składniki na pączki:
– 1 kg mąki
– 20 dkg cukru
– 20 dkg masła
– 15 żółtek
– 1/2 l mleka
– 6 dkg drożdży
– 1 kieliszek spirytusu
– 2 olejki rumowe
– 2 pomarańcze
– 5 dkg migdałów
– paczka cukru waniliowego
– konfitura
– smalec do smażenia
Wykonanie pączków:
Zaparz pół szklanki mąki z 1 szklanka mleka, ostudź. Wlej drożdże rozdrobnione w szklance mleka, wsyp połowę mąki i pozostaw do podrośnięcia. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, posiekane migdały, rozczyn, resztę mąki, spirytus, stopione masło i wszystko dobrze wyrób. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość 1 cm i powykrawaj krążki. Na każdy krążek kładż konfiturę, nakryj drugim krążkiem, zlep brzegi. Gdy wykorzystasz całe ciasto, odstaw surowe pączki na chwilę do wyrośnięcia. Gdy podrosną, smaż je w gorącym smalcu. Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik w celu osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu. Na końcu posyp cukrem pudrem.
autorka: Madziulka444