Wasze przepisy: Spolszczona lasagne
Spolszczona lasagne
Zapraszam do gotowania! Kuchnia włoska inspiruje, wodzi na pokuszenie, jest świetna. Jednym z dań, która oczarowały nie jedno podniebienie jest lasagne! Co prawda przepisów na nią jest tyle co i Włochów, ale… ja mam swój spolszczony, w którym zamiast drogiego często makaronu lasagne używamy zwykłych naleśników! Wersja ta o wiele bardziej na studencką kieszeń, smakiem nie różni się niemalże w ogóle od włoskiego oryginału.
Spolszczona lasagne składniki:
• Naleśniki ok. 20 sztuk
• 500 g mięsa mielonego
• 2-3 cebule
• 2 ząbki czosnku
• puszka pomidorów z puszki
• pieczarki
• ser żółty
• przyprawy: sól, pieprz, zioła
• natka pietruszki
• sos beszamelowy (2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, półtorej szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa)
Przygotowujemy naleśniki, około 20 sztuk.
Na oliwie podsmażamy czosnek, następnie dodajemy mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Do mięsa dodajemy zioła i przyprawy, następnie pomidory z puszki i całość dusimy około 25 minut. Przygotowujemy sos beszamelowy, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła dodajemy mąkę energicznie mieszając, gdy masa połączy się wlewamy mleko i ciągle mieszając gotujemy chwilę, przyprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy sosem beszamelowym, następnie układamy naleśniki, jeden obok drugiego(aby zakryć dno). Na naleśniki wykładamy sos pomidorowy, następnie pokrojone w plasterki pieczarki i starty żółty ser, później kolejno aż skończą się nam składniki, na ostatnią warstwę naleśników wykładamy sos pomidorowy i ser. Lasagne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i zapiekamy 30 minut. Po upieczeniu warto poczekać, aż stanie się bardziej zwarta.
Jestem studentką, więc wiem, że każde 7-8 złotych zaoszczędzone na makaronie się przyda. Bywają niejednokrotnie sytuacje w których, nawet na studiach warto zaserwować coś wyjątkowego. Z pewnością ta potrawa jest idealnym pomysłem na imprezy, porcja jest spora więc wystarczy dla kilku osób.