Wasze przepisy: Smaczne dania z ziemniaków
Ziemniaki są podstawowym, dostępnym o każdej porze roku składnikiem naszych posiłków. Ziemniaki są ważnym źródłem wielu cennych składników odżywczych, głównie z tego względu, że ich udział w całodziennym żywieniu jest stosunkowo duży- 250-500 g. Obok skrobi w ziemniakach występuje w niewielkiej ilości białko roślinne o wysokiej wartości biologicznej.
Spośród składników mineralnych w ziemniakach występuje potas, fosfor, niewielkie ilości wapnia i żelaza, a także mikroelementy (miedz, mangan, molibden). Dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych o charakterze zasadowym, ziemniaki równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm produktów zbożowych i mięsnych, które spożywane są przez nas w znacznych ilościach. Ziemniaki zawierają również witaminę C, której jest w nich najwięcej wczesną jesienią oraz drobne ilości witamin z grupy B i witaminy A. Należy pamiętać, że najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką, dlatego należy ziemniaki obierać bardzo cienko, a jeszcze lepiej gotować je w skórce, która chroni przed wypłukiwaniem rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych.
Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków
– 750 g ugotowanych i schłodzonych ziemniaków
– 1 łyżka masła
– 1 jajko
– 1/4 litra maślanki
– sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
– 750 g porów
– duża cebula
– 250 g mięsa mielonego
– 80 g chudego białego sera
– 2 łyżki bułki tartej
– 50 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, a 50 g z nich rozgnieść widelcem. Formę do sufletu wysmarować masłem i na dno formy wyłożyć ziemniaki. Jajko rozbić z maślanką, doprawić do smaku przyprawami i polać tym ziemniaki. Pory oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i wysypać na ziemniaki. Mięso mielone wymieszać z rozgniecionymi ziemniakami, pokrojoną i przysmażoną cebulą, białym serem oraz tartą bułką, doprawić i wyłożyć masę na pory. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki boczku. Piec 45 min. w temp. 160 st.C.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
– 8 dużych ziemniaków
– 20 dkg kiełbasy
– 3 cebule
– 1 marchew
– 1 łyżka tłuszczu
– 10 ziarenek kolendry
– szklanka śmietany
– 2 łyżki startego żółtego sera
– sól, tłuszcz do formy
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na talarki, obgotować na półtwardo (7 minut), odcedzić. Cebulę pokroić na talarki, krótko podsmażyć na tłuszczu, kiełbasę pokroić na plastry, marchew utrzeć na tarce. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, kiełbasę, cebulę, startą marchew. Każdą warstwę polać 2 łyżkami śmietany, oprószyć solą i tłuczona kolendrą. Na wierzch ułożyć ziemniaki, polać pozostałą śmietaną, posypać tartym serem. Zapiec ok.30 minut. Podawać z surówką.
Ziemniaki bojarskie
– 1 kg ziemniaków
– 200 g wołowiny bez kości
– 100 g wędzonego boczku
– 2 cebule
– 100 g groszku konserwowego
– 100 g papryki konserwowej
– łyżka tłuszczu
– pół szklanki śmietany
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz, imbir, tymianek
Ziemniaki ugotować, pokrajać w plastry. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć , dodać pokrojone w kostkę mięso i drobno pokrojoną cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości. Potem połączyć z ziemniakami, groszkiem, pokrojoną w paseczki papryką, dodać przyprawy, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię, polać śmietaną wymieszaną z koncentratem i zapiec.
Sałatka z ziemniaków
– 1/2 kg ugotowanych, zimnych ziemniaków pokrojonych w słupki
– 15 dkg szynki, pokrojonej w kostkę
– 20 dkg ugotowanego i pokrojonego w kostkę mięsa kurzego (pierś)
– 2 jabłka pokrojone w kostkę
Wszystkie te składniki łączymy z majonezem, który można rozprowadzić 2 łyżkami śmietany i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Kolorowa sałatka ziemniaczana
1 kg ugotowanych ziemniaków
– 1 duży marynowany ogórek
– cebula
– puszka groszku konserwowego
– 2 duże marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę
– 100 g wędzonego boczku
– 1/8 litra bulionu mięsnego
– 2 łyżki octu ziołowego
– 3-4 łyżki oleju
– sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z ziemniakami, marchewką i groszkiem. Boczek pokroić i zeszklić go na patelni, a następnie dodać bulion i pozostawić na krótko do gotowania, po ostygnięciu dodać do sałatki. Zrobić sos, mieszając ze sobą ocet, olej, sól i pieprz i polać tym sałatkę.
Smacznego!
Autorka: Madziulka444