Wasze przepisy: Śliwki i jabłka w roli głównej

Śliwki i jabłka, te bogate w błonnik i witaminy owoce wpływają korzystnie na trawienie, przeciwdziałają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają też sporo witamin z grupy B, dlatego koją nerwy i poprawiają humor. I jabłka, i śliwki są prawdziwą skarbnicą błonnika i pektyn, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, a to gwarantuje aktywną ochronę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry i aktywizację komórek nowotworowych. Gdy sezon na te owoce w pełni, wykorzystaj je do następujących przepisów:

 

Wykwintna sałatka ze śliwkami

Składniki:

  • 10 marynowanych śliwek
  • puszka kukurydzy
  • 15 dkg szynki
  • 15 dkg żółtego sera
  • 1 mała czerwona papryka
  • czubata łyżeczka miodu
  • po 2 łyżki jogurtu naturalnego, majonezu oraz oleju
  • sól, pieprz

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Śliwki i szynkę również pokrój w paski. Do papryki, szynki i śliwek dodaj kukurydzę, całość wymieszaj. Majonez wymieszaj z miodem, jogurtem, olejem oraz przyprawami o polej nim sałatkę. I gotowe!

 

Sos śliwkowy do makaronu

Składniki:

  • pół kg świeżych śliwek
  • łyżka mleka w proszku
  • 10 dkg cukru
  • płaska łyżeczka mąki

Śliwki umyj, ugotuj i przetrzyj przez sitko. Mleko w proszku rozmieszaj z mąką, a następnie dokładnie rozbij z połową szklanki wody.
Do przetartych śliwek dodaj cukier i upłynnione mleko z mąką, całość zagotuj. Po zagotowaniu, odstaw sos w chłodne miejsce na 10 minut. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany makaron.

 

Śliwkowy napój

Składniki:

  • szklanka nektaru śliwkowego
  • 3 szklanki maślanki
  • 4 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki utrzyj w mikserze, a następnie wstaw do lodówki na 15 minut.

 

Jabłka z bakaliami

Składniki:

  • 5 jabłek
  • po 7 dkg rodzynek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów oraz fig
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy
  • łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • cukier kryształ( duża łyżka stołowa)
  • szklanka jogurtu

Orzechy drobno posiekaj, obrane migdały pokrój w piórka. Umyte figi i daktyle pokrój w drobną kostkę. Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i połącz z bakaliami oraz skórką pomarańczową. Dodaj cukier i cukier waniliowy, całość wymieszaj z jogurtem. I gotowe!

 

Orzeźwiający napój z jabłek

Składniki:

  • 75 dkg jabłek
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • szklanka wody
  • goździki – 4 sztuki
  • szczypta cynamonu

Obrane jabłka przepuść przez sokowirówke. Z wody, miodu i przypraw sporządż syrop, a następnie wymieszaj z sokiem.Napój dopraw do smaku sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.

 

Twarożek z owocami

Składniki:

  • 40 dkg chudego twarożku
  • 15 dkg śmietanki
  • 30 dkg śliwek
  • mała paczka cukru waniliowego
  • 10 dkg cukru kryształu

Owoce umyj i drobno pokrój. Ser utrzyj z połową śmietanki, cukrem kryształem oraz waniliowym. Na chwilę przed podaniem połącz owoce z masą serową. Deser wyłóż do salaterek, polej resztą śmietanki i ozdób owocami.

Autorka: Madziulka444

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (222 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...