Wasze przepisy: Śliwki i jabłka w roli głównej
Śliwki i jabłka, te bogate w błonnik i witaminy owoce wpływają korzystnie na trawienie, przeciwdziałają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają też sporo witamin z grupy B, dlatego koją nerwy i poprawiają humor. I jabłka, i śliwki są prawdziwą skarbnicą błonnika i pektyn, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, a to gwarantuje aktywną ochronę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry i aktywizację komórek nowotworowych. Gdy sezon na te owoce w pełni, wykorzystaj je do następujących przepisów:
Wykwintna sałatka ze śliwkami
Składniki:
- 10 marynowanych śliwek
- puszka kukurydzy
- 15 dkg szynki
- 15 dkg żółtego sera
- 1 mała czerwona papryka
- czubata łyżeczka miodu
- po 2 łyżki jogurtu naturalnego, majonezu oraz oleju
- sól, pieprz
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Śliwki i szynkę również pokrój w paski. Do papryki, szynki i śliwek dodaj kukurydzę, całość wymieszaj. Majonez wymieszaj z miodem, jogurtem, olejem oraz przyprawami o polej nim sałatkę. I gotowe!
Sos śliwkowy do makaronu
Składniki:
- pół kg świeżych śliwek
- łyżka mleka w proszku
- 10 dkg cukru
- płaska łyżeczka mąki
Śliwki umyj, ugotuj i przetrzyj przez sitko. Mleko w proszku rozmieszaj z mąką, a następnie dokładnie rozbij z połową szklanki wody.
Do przetartych śliwek dodaj cukier i upłynnione mleko z mąką, całość zagotuj. Po zagotowaniu, odstaw sos w chłodne miejsce na 10 minut. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany makaron.
Śliwkowy napój
Składniki:
- szklanka nektaru śliwkowego
- 3 szklanki maślanki
- 4 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki utrzyj w mikserze, a następnie wstaw do lodówki na 15 minut.
Jabłka z bakaliami
Składniki:
- 5 jabłek
- po 7 dkg rodzynek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów oraz fig
- sok z cytryny
- cukier waniliowy
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- cukier kryształ( duża łyżka stołowa)
- szklanka jogurtu
Orzechy drobno posiekaj, obrane migdały pokrój w piórka. Umyte figi i daktyle pokrój w drobną kostkę. Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i połącz z bakaliami oraz skórką pomarańczową. Dodaj cukier i cukier waniliowy, całość wymieszaj z jogurtem. I gotowe!
Orzeźwiający napój z jabłek
Składniki:
- 75 dkg jabłek
- sok z cytryny
- łyżka miodu
- szklanka wody
- goździki – 4 sztuki
- szczypta cynamonu
Obrane jabłka przepuść przez sokowirówke. Z wody, miodu i przypraw sporządż syrop, a następnie wymieszaj z sokiem.Napój dopraw do smaku sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
Twarożek z owocami
Składniki:
- 40 dkg chudego twarożku
- 15 dkg śmietanki
- 30 dkg śliwek
- mała paczka cukru waniliowego
- 10 dkg cukru kryształu
Owoce umyj i drobno pokrój. Ser utrzyj z połową śmietanki, cukrem kryształem oraz waniliowym. Na chwilę przed podaniem połącz owoce z masą serową. Deser wyłóż do salaterek, polej resztą śmietanki i ozdób owocami.
Autorka: Madziulka444