Wasze przepisy: Serniki

Sernik wiedeński

Witajcie! U mnie w domu często goszczą serniki. Ja podaję Wam dziś przepisy na trzy rodzaje serników. Każdy pyszny i łatwy z przygotowaniu. Polecam, będziecie zachwycone.

 

Sernik z piernikami

Składniki:

– 1,60 kg sera białego
– 25 dkg margaryny
– 40 dkg cukru pudru
– 12 jajek
– 2 cukry waniliowe Delecta
– 1 budyń śmietankowy Delecta
– 2 opakowania pierników w czekoladzie

Przygotowanie:

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ciągle ucierając dodawaj zmielony ser, a pod koniec ucierania dodaj budyń śmietankowy. Masę wymieszaj z ubitą pianą z białek. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Połowę masy wylej ,a na nią ułóż pierniki mocno ściskając jeden obok drugiego. Na pierniki wylej resztę masy. Upiec

 

Sernik z kokosową pianką

Składniki:

Ciasto:

– 2 szklanki mąki
– 3/4 kostki margaryny
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 3 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– łyżeczka cukru waniliowego
– łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

– 1 kg twarogu półtłustego
– 1/2 litra mleka
– 6 żółtek
– 1/2 szklanki oleju
– szklanka cukru
– cukier waniliowy
– 2 budynie kokosowe
– 3 białka
– 10 dkg rodzynek

Pianka kokosowa:

– >3 białka
– 3 łyżki cukru
– 10 dkg wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, po czym pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. C.

2. Ser mielimy. Żółtka ucieramy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ser. Budynie mieszamy z mlekiem, stopniowo łączymy z masą. Dodajemy rodzynki ( można dodać też 3-4 brzoskwinie pokrojone w kostkę). Ubijamy pianę z 3 białek i mieszamy z masą serową.

3. Masę serową wykładamy na ciasto i pieczemy około 45 minut.

4. Białka ubijamy z cukrem. Gotową piankę wykładamy na ciasto, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

5. Gdy pianka delikatnie się zrumieni, ciasto wyciągamy z piekarnika.

 

Sernik wiedeński

Składniki na sernik wiedeński:

– 1/2 kg sera (dwukrotnie zmielonego);
– łyżka mąki ziemniaczanej;
– szklanka cukru;
– 6 łyżek masła;
– 4 jajka;
– aromat waniliowy;
– rodzynki

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj ser, stopione masło, mąkę ziemniaczaną, aromat , rodzynki i całość delikatnie połącz, ucierając mikserem. Na końcu wymieszaj masę serową z ubitą pianą z białek. Wąską blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlej masę serową, wierzch posmaruj białkiem. Piecz w temp.180 stopni przez około 45 minut. Prosty deser – gotowy!

Życzę smacznego
Autorka: Madziulka444 🙂

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (252 głosów, średnia: 4,54 z 5)
loading... zapisuję głos...