Sałatki – najlepsze pomysły

Spis treści:

Dziś przepisy na sałatki. Pyszne i zdrowe, na imprezę wręcz niezastąpione. Smakują wyśmienicie, zresztą same je wypróbujcie!

Sałatki - najlepsze pomysły

 

Sałatka ze słonecznikiem

Składniki:

– 1 brokuł
– 10 dag słonecznika łuskanego
– opakowanie sera Feta
– sól, pieprz, olej

Sos do sałatki-składniki:

– mały jogurt naturalny
– 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki majonezu
-sól, pieprz

Wykonanie sałatki:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jogurt mieszamy z majonezem, a następnie dodajemy czosnek. Sos doprawiamy do smaku. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok.10 minut. Odcedzamy. Fetę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Słonecznik prażymy na małej ilości oleju. Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) układamy w salaterce, zalewamy sosem, a wierzch posypujemy słonecznikiem.

 

Szybka sałatka grecka

Składniki:

– ogórek
– 2 pomidory
– opakowanie Fety
– 3 czerwone cebule
– 3 łyżki zielonych oliwek
– 2 łyżki octu
– 2 łyżki oregano, sól, pieprz
– 6 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cebule, ogórka obieramy, pomidora myjemy( można też sparzyć i obrać ze skórki). Cebulę kroimy w krążki, a pozostałe warzywa w dużą kostkę. Fetę kroimy w kostke i mieszamy z warzywami oraz oliwkami. Oliwę mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę, wierzch delikatnie posypujemy oregano.

 

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

– 2 woreczki ryżu
– puszka tuńczyka w sosie własnym
– puszka kukurydzy
– puszka groszku konserwowego
– 1 papryka czerwona
– 3 łyżki majonezu
– sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż ugotować i ostudzić. Paprykę pokroić w paski. Kukurydzę i groszek z puszki oraz tuńczyka w sosie własnym odcedzić.
Paprykę, kukurydzę, groszek i tuńczyka dodać do ugotowanego ryżu. Dodać majonez oraz przyprawy. Całość wymieszać. I gotowe!

 

Sałatka gyros

Składniki:

– kapusta pekińska
– 50 dkg filetów z kurczaka
– puszka czerwonej fasoli
– puszka kukurydzy
– 2 pory
– przyprawa do gyrosa
– mały słoik majonezu
– sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie: 

Filety myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju i odstawiamy do ostudzenia.
Kapustę szatkujemy i solimy. Gdy puści sok, odsączamy. Pory kroimy i także solimy, a następnie odciskamy. Kukurydzę i fasole odsączamy. Mięso łączymy z warzywami ( trochę kukurydzy i fasoli zostawiamy do dekoracji). Łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku. Sałatkę wykładamy na salaterkę i dekorujemy.

Smacznego 🙂

Autorka: Madziulka444

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (159 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...