Wasze przepisy: Sałatka curry z mandarynkami (gąsienica)
Autorka przepisu – Ewelina P. : „Pyszna i szybka sałatka. Jest to połączenie wytrawnego smaku mięsa z curry i słodyczą mandarynki, która ma w sobie coś magicznego, która nadaje sałatce wyjątkowy smak. Sałatka świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu albo jako przekąska na imprezę.”
Składniki na danie – Sałatka curry z mandarynkami :
1 podwójna pierś z kurczaka
10 mandarynek
10 cm por
1 puszka kukurydzy
1 sałata lodowa
sok z cytryny (2 łyżki)
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
przyprawa curry
oliwa
Dekoracja:
2 cytryny
2 kulki winogrona
1 pomarańcza
2 liście sałaty lodowej
wykałaczki
Sposób przygotowania
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy curry (3 łyżeczki) .
2.Por pokroić na pół plasterki, mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół.
3.Kukurydzę odsączyć.
4.Sałatę lodową pokroić na małe kawałki (najlepiej rwać rękoma).
5.Wszystkie składniki: pierś z kurczaka w curry, por, mandarynki, kukurydzę, sałatę lodową wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i 3 łyżki majonezu. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
6.Dekorujemy sałatkę 🙂
Smacznego:)