Wasze przepisy: Sabayon z daszkiem
Niech trudność tego przepisu na sabayon z daszkiem nie odwiedzie Cię od wypróbowania go – nagroda będzie pyszna!
Oto przepis na sabayon – wyjątkowe połączenie deseru z winem
Sabayon z daszkiem
Składniki:
- 6 żółtek
- białe wytrawne wino
- 6 łyżek stołowych cukru
- pół kieliszka alkoholu, np. koniaku, rumu etc.
Składniki na ciasto na daszek:
- 3 białka
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- 60g roztopionego masła.
Sposób przyrządzenia:
Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Najlepiej przygotować mieszankę trochę wcześniej tak, aby wszystkie składniki osiągnęły tę samą temperaturę. Jeśli robimy sabayon „à la minute” musimy być pewni, że składniki, głównie żółtka i białe wino, mają tę samą temperaturę.
Przygotowujemy daszki: dokładnie ucieramy białka z cukrem pudrem, następnie mieszając, dodajemy mąkę, na końcu roztopione masło. Mieszankę przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 30 min.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Na blaszce, na silikonowej macie rozprowadzamy cieniuteńką warstwę ciasta ( forma i kształt do wyboru) i wkładamy do piekarnika. Gdy ciasto się zrumieni jest już gotowe, mniej więcej po 12 minutach. Zazwyczaj brzegi są troszeczkę ciemniejsze niż środek. Gdy ciasto jest ciepłe, jest bardzo elastyczne i można z niego robić różne wywijasy. Możemy przekładać je na wałek, by uzyskać na przykład formę łódeczek. Po ostygnięciu ciasto twardnieje i zachowuje nadaną mu formę. Ciasto wiotczeje pod wpływem wilgoci.
Wykończenie: do mieszanki na sabayon wlewamy wybrany alkohol. Stawiamy na ogniu lub dla pewności w kąpieli wodnej. Przez cały czas, gdy sabayon jest na ogniu lub w kąpieli trzeba je dokładnie i szybko mieszać trzepaczką tak, aby wmieszać do niego jak najwięcej powietrza – jeśli przestaniemy ubijać otrzymamy pyszny, alkoholowo-słodki omlet. Gdy sabayon ma piękną puszystą konsystencję przelewamy je do dużego rozłożystego kieliszka, dekorujemy daszkiem i podajemy.