Domowe ptasie mleczko

Ptasie mleczko (1)Dziś przepis na „ptasie mleczko”. Deser jest wyjątkowo lekki, pyszny, a do jego przygotowania wystarczy niewiele składników. Idealny na podwieczorek w gronie rodziny czy przyjaciół. Zapewniam, że swoim smakiem zadowoli podniebienie każdego, kto go spróbuje.

 

Do przygotowania deseru, potrzebujesz:

– puszka mleka skondensowanego niesłodzonego lub słodzonego (ja wolę niesłodzone)
– 3 galaretki o dowolnym smaku
– rodzynki

 

Wykonanie:

Mleko wstaw do lodówki na godzinkę. W tym czasie rozpuść 2 galaretki w dwóch szklankach wrzątku i odstaw do przestudzenia. Rodzynki należy sparzyć. Trzecią galaretkę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu i także odstaw do ostygnięcia. Mleko wlej do wysokiej miski i ubijaj 2 minuty. Następnie dalej ubijając dodawaj stopniowo zimne galaretki ( 2 rozpuszczone). Gdy już powstanie gęsta pianka, należy wyłożyć ją do pucharków. Rodzynkami posyp wierzch każdego pucharka, a następnie polej tężejącą galaretką. Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na 1,5 godziny.

Pychotka 🙂

Ptasie mleczko (2)

Ptasie mleczko (3)

Ptasie mleczko (1)

Autorka i zdjęcia: Madziulka444

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...