Wasze przepisy: Przepis na pizze – krok po kroku

Głównym elementem Mojego przepis na pizze jest oczywiście ciasto – do jego wykonania będą potrzebne następujące składniki:

przepis na pizze

* 3 szklanki mąki
* 50dag drożdży
* 1 szklanka wody
* 2 łyżeczki oleju
* 1 łyżeczka soli

Mąkę, sól i olej umieszczamy w pojemniku na ciasto (np. miseczce). Drożdże drobno kruszymy do szklanki i zalewamy letnią wodą – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Zawartość szklanki wlewamy do miseczki z mąką i wyrabiamy. Ciasto na pizze wymaga dobrego rozrobienia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche (roluje się jak klocek a wewnątrz widać grudki mąki) należy dolewać małe ilości wody i mieszać.
Całość odstawiamy do wyrośnięcia (miskę z ciastem przykrywamy np. kocem i odstawiamy na około 60 minut).

 

Gdy nasze cisto już wyrosło, smarujemy blachę do pieczenia masłem lub margaryną i nakładamy równomiernie ciasto na pizze.

Górę smarujemy delikatnie koncentratem pomidorowym

Następnie wykładamy składniki – ja w pierwszej kolejności kładę:

* SER

* SZYNKA


* PIECZARKI

* ZIOŁA PROWANSALSKIE

CAŁOŚĆ WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA ROZGRZANEGO DO 180 stopni na okres 15-20 minut

 

SMACZNEGO!!!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (177 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  7 lutego 2012 13:28

    stosuję bardzo podobny przepis… ale mam też szybki przepis na pizzę na patelni – palce lizać i w 15 minut gotowa…

    Odpowiedz
  2. Kommeta89  7 lutego 2012 13:47

    Jak ja robię pizzę, to zamiast jednej szklanki wody mam szklankę ciepłego mleka, mieszam w niej drożdże i pół łyżeczki cukru, dodaje łyżkę mąki i odstawiam na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Później mieszam z mąką i resztą. Na oko ugniatam ciasto ręką 200-250 razy. Przy takim sposobie wyrobu drożdży nie ma sposobu aby pizza się nie udała 😉

    Odpowiedz
  3. marttoolla6  7 lutego 2012 15:08

    ile ?????????????/pół kilo drożdży???? matko!

    5dag
    a na tyle maki wystarczy 2:)

    Odpowiedz
    • basia23160  7 lutego 2012 15:25

      Sorry błąd w druku nie 50dag ale 50g czyli połowa kostki drożdży.

      Odpowiedz
  4. marttoolla6  7 lutego 2012 15:16

    to raczej wyglada jak placek drożdżowy na ostro. ciensze o wiele powinno byc ciasto. a sos najleoszy ketchup ostry z ziołami wymieszac i oliwa.

    Odpowiedz
  5. basia23160  7 lutego 2012 15:33

    SORRY BŁĄD W DRUKU JEŚLI CHODZI O DROŻDŻE MA BYĆ 50g A NIE 50 dag. Dzięki marttoolla6 za znalezienie błędu. :):):) POLECAM WAM NAPRAWDĘ PYSZNA JEST 🙂

    Odpowiedz
  6. bet20lbn  7 lutego 2012 18:46

    jej ale mam teraz ochote na pizze 😀 tylko drożdży brak w lodówce ;/

    Odpowiedz
  7. marttoolla6  7 lutego 2012 19:04

    a probowalas ja zrobic cieńsza??? ciasto wytrzyma czy sie ususzy?

    Odpowiedz
    • basia23160  7 lutego 2012 21:34

      Nie nie robiłam jej cieńszej tylko tak jak w przepisie i jest naprawdę super SPRÓBUJ POLECAM 🙂 Blacha ma obwód 32cm i jakoś się mieści 🙂 Muszę spróbować na takiej dużej blaszce tej z piekarnika DUŻA KWADRATOWA.

      Odpowiedz
  8. marttoolla6  8 lutego 2012 12:28

    ja preferuje ciensze- ale spróbuje:) dzieki

    Odpowiedz
  9. dudqa  29 marca 2012 17:22

    Zamiast wody do ciasta dodaje mleka, wychodzi wówczas rewelacyjnie, a jako sos na ciasto stosuje: koncentrat pomidorowy z 3 łyżki, 2 łyżki ketchupu i 3 łyzki wody przegotowanej, do tego tymianek, bazylia i oregano, tak wymieszanym sosem smaruje cisto a potem nakładam składniki, pizza wychodzi rewelacyjne

    Odpowiedz
  10. slonce199  25 czerwca 2012 13:58

    dobry jest ten przepis tylko za miast wody dodac mleka i wtedy jest lepsza .

    Odpowiedz
  11. gosia56  23 marca 2015 17:02

    zrobię i zobaczymy

    Odpowiedz
  12. Ewelina  1 kwietnia 2015 22:18

    ja robie pizze na kwadratowej blasze

    Odpowiedz
  13. Kmakolagwa  23 maja 2015 19:09

    świetny przepis.

    Odpowiedz
  14. as_sa  6 lipca 2016 20:07

    Sam koncentrat pomidorowy to trochę nie tak według mnie, ponieważ dobry sos można zrobić naprawdę łatwo i szybko

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany