Wasze przepisy: Pikantne placuszki z bobu

Pikantne placuszki z bobu

 

Składniki:

1kg bobu

1/2 zielonej papryczki chilii

1 stołowa łyżka mąki

szczypta soli

1 jajko

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Bób opłukac pod biezącą wodą,i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu,odsączeniu z wody,jak bób przestygnie obieramy ze skórek i mielimy przez maszynkę do mięsa.Papryczke chilii po pozbyciu si e pestek zmiksować.Po zmiksowaniu dodac do zmielonego bobu.Nastepnie dodajemy 1 jajko i 1 łyzkę stołową mąki.Wszystkie składniki dokadnie wymieszać.Na patelni rozgrzac olej.Na rozgrzanym oleju smazymy placuszki z obu stron do zrumienienia.Po usmazeniu wykładamy na papierowy recznik w celu odsączenia z tłuszczu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (153 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...