Wasze przepisy: Pikantne placuszki z bobu
Pikantne placuszki z bobu
Składniki:
1kg bobu
1/2 zielonej papryczki chilii
1 stołowa łyżka mąki
szczypta soli
1 jajko
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bób opłukac pod biezącą wodą,i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu,odsączeniu z wody,jak bób przestygnie obieramy ze skórek i mielimy przez maszynkę do mięsa.Papryczke chilii po pozbyciu si e pestek zmiksować.Po zmiksowaniu dodac do zmielonego bobu.Nastepnie dodajemy 1 jajko i 1 łyzkę stołową mąki.Wszystkie składniki dokadnie wymieszać.Na patelni rozgrzac olej.Na rozgrzanym oleju smazymy placuszki z obu stron do zrumienienia.Po usmazeniu wykładamy na papierowy recznik w celu odsączenia z tłuszczu.