Wasze przepisy: MUS ANANASOWY

Kolejny Wasz przepis na deser. Doskonały i lekki na wiosenną porę – mus ananasowy.

Składniki:

  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z całej cytryny
  • puszka ananasów w syropie
  • 6 łyżeczek pomarańczowego dżemu
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe

 

Wykonanie:

Zimne mleko mieszamy z wodą, cukrem, kaszą manną, zagotowujemy, często mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy nadal, aż kaszka będzie miękka. Odstawiamy do wychłodzenia. Ananasy odsączamy, odkładamy 3 krążki, pozostałe drobno siekamy. Chłodną kaszkę ubijamy z sokiem z cytryny i syropem z ananasów. Gdy stanie się puszysta i jednolita, dodajemy posiekane ananasy, całość przez minutę ubijamy, rozkładamy do pucharków. Na wierzch kładziemy, lekko wciskając, półkrążek ananasa. W środek krążka nakładamy łyżeczkę pomarańczowego dżemu, całość przybieramy bitą śmietaną, posypujemy czekoladowymi wiórkami i podajemy (nie wychładzamy deseru w lodówce!). Osoby dorosłe mogą polać deser kieliszkiem ananasowego lub pomarańczowego likieru.

 

SMACZNEGO !

Autorka: DOROTA B.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...