Wasze przepisy: Mięsna zapiekanka makaronowa

Mięsna zapiekanka makaronowa

Mięsna zapiekanka makaronowa

Porcja na 2 średniej wielkości naczynia żaroodporne

 

Składniki:

  • Paczka makaronu (Lubella)
  • Mięso mielone (około0,5 kg)
  • 1 średnia papryka
  • 30 dag pieczarek
  • 2 lub 3 duże cebule (wg uznania)
  • ser żółty
  • majonez
  • 3 lub 4 ząbki czosnku
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Sos:

Kilka łyżeczek majonezu (ja daję około 5) mieszamy z taką samą ilością śmietany, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i sól wraz z pieprzem do smaku.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie i odstawiamy na cedzaku. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cieniutkie pół talarki cebulę, smażymy, aż cebula lekko się zeszkli,  dodajemy mięso mielone (najlepiej jest rozdrabniać je wrzucając na patelnię z cebulą) i przyprawiamy solą. Smażyć do wyparowania wody z patelni i odstawiamy. Na osobnej patelni smażymy doprawione solą pieczarki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i osobno ucieramy ser na tarce o grubych oczkach lub kroimy w plasterki.

Naczynia smarujemy olejem, następnie układamy warstwy (zaczynając od dna): makaron, mięso mielone smażone z cebulą, pieczarki i paprykę. Wszystko polewamy z wierzchu naszym sosem czosnkowym i posypujemy serem.

Pieczemy w temperaturze180 stopni Celsjusza, 40 minut.

Wszystkie składniki polecamy smażyć na wodzie bez oliwy/oleju, inaczej w zapiekance będą pływały duże ilości tłuszczu.

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią Czas przygotowania dania - aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią: 60 minut Ilość osób: 4 Sposób przygotowania: łatwe   Składniki: pierś z kurczaka - 2 sztuki Przyprawa do kurczaka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. mimorek  27 stycznia 2012 11:59

    No no ciekawy przepis 🙂 na pewno skorzystam ale i podzielę się moim przepisem na zdrową zapiekankę z kurczaka i warzyw, rozpływa się w
    ustach.

    cebula
    marchew
    papryka czerwona
    oliwa z oliwek
    pierś z kurczaka
    pieczarki
    ziemniaki
    kostka warzywna
    przyprawy (tymianek, liść laurowy, pieprz niemielony)

    Marchew, cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć. Pierś pokrojoną w
    kostkę smażymy osobno na oliwie z oliwek. Do żaroodpornego naczynia
    wlewamy rozpuszczoną kostkę warzywną w pół litrze wody (wrzątku)
    dodajemy 2 łyżeczki tymianku, liść laurowy pieprz niemielony i
    szczyptę curry. Wszystkie składniki + pieczarki niepodsmażone uprzednio
    mieszamy poza naczyniem i kolejno dajemy do naczynia, przykrywamy.
    Ziemniaki pokrojone w plasterki wsadzamy pomiędzy zapiekankę ale nie
    gęsto! Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni wsadzamy zapiekankę i
    zmniejszamy do 170 stopni pieczemy 40 minut pod przykryciem po tym czasie
    odkrywamy naczynie i pieczemy 30/40 minut kontrolując, aby góra się nie
    przypaliła, najlepiej usadzamy naczynie na dole piekarnika z
    termoobiegiem.

    Odpowiedz
    • sadura90  12 marca 2012 17:52

      @mimorek ja jestem wielką fanką zapiekanek, uwielbiałam je już od przedszkola 😉 Z miłą chęcią spróbuję zapiekanki Twojego przepisu 🙂

      Odpowiedz
      • m258  12 marca 2012 18:04

        ja tez uwielbiam zapiekanki, w ogóle wszystko co pieczone co niestety idzie mi w boczki (a boczek swoją drogą też lubię ;)także na pewno i ja spróbuję :))

        Odpowiedz
  2. dudqa  18 kwietnia 2012 11:17

    Ja zapiekankę trzymam w piekarniku tak 20-30 minut nie dłużej, najpierw włanczam na ogrzewanie od dołu, potem przy końcu na termoobieg by ser się ładnie rozpuścił i lekko spiekł

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany