Wasze przepisy: Mięsna zapiekanka makaronowa
Mięsna zapiekanka makaronowa
Porcja na 2 średniej wielkości naczynia żaroodporne
Składniki:
- Paczka makaronu (Lubella)
- Mięso mielone (około0,5 kg)
- 1 średnia papryka
- 30 dag pieczarek
- 2 lub 3 duże cebule (wg uznania)
- ser żółty
- majonez
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- śmietana
- sól
- pieprz
Sos:
Kilka łyżeczek majonezu (ja daję około 5) mieszamy z taką samą ilością śmietany, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i sól wraz z pieprzem do smaku.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie i odstawiamy na cedzaku. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cieniutkie pół talarki cebulę, smażymy, aż cebula lekko się zeszkli, dodajemy mięso mielone (najlepiej jest rozdrabniać je wrzucając na patelnię z cebulą) i przyprawiamy solą. Smażyć do wyparowania wody z patelni i odstawiamy. Na osobnej patelni smażymy doprawione solą pieczarki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i osobno ucieramy ser na tarce o grubych oczkach lub kroimy w plasterki.
Naczynia smarujemy olejem, następnie układamy warstwy (zaczynając od dna): makaron, mięso mielone smażone z cebulą, pieczarki i paprykę. Wszystko polewamy z wierzchu naszym sosem czosnkowym i posypujemy serem.
Pieczemy w temperaturze180 stopni Celsjusza, 40 minut.
Wszystkie składniki polecamy smażyć na wodzie bez oliwy/oleju, inaczej w zapiekance będą pływały duże ilości tłuszczu.

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią
No no ciekawy przepis 🙂 na pewno skorzystam ale i podzielę się moim przepisem na zdrową zapiekankę z kurczaka i warzyw, rozpływa się w
ustach.
cebula
marchew
papryka czerwona
oliwa z oliwek
pierś z kurczaka
pieczarki
ziemniaki
kostka warzywna
przyprawy (tymianek, liść laurowy, pieprz niemielony)
Marchew, cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć. Pierś pokrojoną w
kostkę smażymy osobno na oliwie z oliwek. Do żaroodpornego naczynia
wlewamy rozpuszczoną kostkę warzywną w pół litrze wody (wrzątku)
dodajemy 2 łyżeczki tymianku, liść laurowy pieprz niemielony i
szczyptę curry. Wszystkie składniki + pieczarki niepodsmażone uprzednio
mieszamy poza naczyniem i kolejno dajemy do naczynia, przykrywamy.
Ziemniaki pokrojone w plasterki wsadzamy pomiędzy zapiekankę ale nie
gęsto! Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni wsadzamy zapiekankę i
zmniejszamy do 170 stopni pieczemy 40 minut pod przykryciem po tym czasie
odkrywamy naczynie i pieczemy 30/40 minut kontrolując, aby góra się nie
przypaliła, najlepiej usadzamy naczynie na dole piekarnika z
termoobiegiem.
@mimorek ja jestem wielką fanką zapiekanek, uwielbiałam je już od przedszkola 😉 Z miłą chęcią spróbuję zapiekanki Twojego przepisu 🙂
ja tez uwielbiam zapiekanki, w ogóle wszystko co pieczone co niestety idzie mi w boczki (a boczek swoją drogą też lubię ;)także na pewno i ja spróbuję :))
Ja zapiekankę trzymam w piekarniku tak 20-30 minut nie dłużej, najpierw włanczam na ogrzewanie od dołu, potem przy końcu na termoobieg by ser się ładnie rozpuścił i lekko spiekł