Wasze przepisy: Mięsna zapiekanka makaronowa
Mięsna zapiekanka makaronowa
Porcja na 2 średniej wielkości naczynia żaroodporne
Składniki:
- Paczka makaronu (Lubella)
- Mięso mielone (około0,5 kg)
- 1 średnia papryka
- 30 dag pieczarek
- 2 lub 3 duże cebule (wg uznania)
- ser żółty
- majonez
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- śmietana
- sól
- pieprz
Sos:
Kilka łyżeczek majonezu (ja daję około 5) mieszamy z taką samą ilością śmietany, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i sól wraz z pieprzem do smaku.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie i odstawiamy na cedzaku. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cieniutkie pół talarki cebulę, smażymy, aż cebula lekko się zeszkli, dodajemy mięso mielone (najlepiej jest rozdrabniać je wrzucając na patelnię z cebulą) i przyprawiamy solą. Smażyć do wyparowania wody z patelni i odstawiamy. Na osobnej patelni smażymy doprawione solą pieczarki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i osobno ucieramy ser na tarce o grubych oczkach lub kroimy w plasterki.
Naczynia smarujemy olejem, następnie układamy warstwy (zaczynając od dna): makaron, mięso mielone smażone z cebulą, pieczarki i paprykę. Wszystko polewamy z wierzchu naszym sosem czosnkowym i posypujemy serem.
Pieczemy w temperaturze180 stopni Celsjusza, 40 minut.
Wszystkie składniki polecamy smażyć na wodzie bez oliwy/oleju, inaczej w zapiekance będą pływały duże ilości tłuszczu.