Łosoś w egzotycznym sosie
Łosoś to ryba, która nigdy się nie nudzi, bo sposobów na jej przyrządzenie są setki. A oto jeden z nich.
Składniki na dania – Łosoś w egzotycznym sosie:
2 dzwonki łososia bądź 2 filety (wedle uznania)
1 szklanka soku pomarańczowego
1 papryka czerwona
1-2 mango
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżka miodu
Szczypta chilli ( w proszku bądź posiekanej papryczki)
Sól, pieprz
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Filety łososia opłukujemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kładziemy do głębokiego naczynia. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, nacieramy czosnkiem oraz podlewamy z obu stron oliwą z oliwek (ok. 2 łyżek). Odstawiamy łososia w chłodne miejce na ok. 20 min. W tym czasie siekamy w drobną kostkę czerwoną paprykę i mango. W teflonowym rondelku bądź głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone składniki i rumienimy na przykręconym ogniu. Następnie podlewamy je sokiem z pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę tymianku, 0,5-1 łyżeczkę curry, szczyptę chilli i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Kiedy papryka i mango będą miękkie dodajemy miód, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy i zdejmujemy ognia. Na rozgrzaną patelnie (najlepiej grillową) wrzucamy łososia i smażymy na średnim ogniu po 5 minut z jednej strony. W trakcie smażenia ryby podgrzewamy na małym ogniu nasz sos. Usmażoną rybę wykładamy na talerze, podlewając ją egzotycznym sosem. Polecam podawać z ryżem! Smacznego!