Wasze przepisy: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

kurczak w sosie słodko kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Porcja na 4 głodne osoby 🙂

Składniki:

– pierś z kurczaka podwójna

–  duża cebula 1 szt.

–  papryka 1szt.

– ananas z puszki (5 plasterków + sok)

– kukurydza konserwowa 1 łyżka

– cukier lub miód 4 łyżki

– ocet 2 łyżki

– sok z cytryny 2 łyżki

– ketchup 4 łyżki

– mąka skrobiowa

 Sposób przygotowania:

kurczak w sosie słodko kwaśnym

Cebule oraz paprykę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni z olejem, do zeszklenia się cebuli. Plasterki ananasa pokroić w kostkę i dodać do cebuli i papryki. Ocet, sok z cytryny i cukier/miód rozmieszać w miseczce i wlać na patelnię. Należy dość często mieszać aby cukier nie przypalił się. Dodać kukurydzę oraz 4 łyżki ketchupu i wymieszać. Sok z ananasów i 1 łyżkę mąki skrobiowej wymieszać dobrze w miseczce i wlać na patelnię z warzywami. Sos pod wpływem skrobi powinien się trochę zagęścić.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i panierować w mące skrobiowej. Smażyć na głębokim oleju.

Usmażonego kurczaka dodać do sosu i parę minut podgrzać.

Podawać z ryżem.

Smacznego!

 

Autor: Stysia

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Marta  17 lipca 2012 12:44

    kurczak w sosie słodko-kwaśnym to moje ulubione danie 😉

    Odpowiedz
  2. Sylwia  17 kwietnia 2015 18:31

    z ananasem nie jadłam ale z brzoskwiniami tak. Pyszne

    Odpowiedz
  3. Tereniasz  26 czerwca 2016 14:48

    Lubię sosy słodko kwaśne, ale mój mąż nie przepada, więc nie robię

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany