Wasze przepisy: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Porcja na 4 głodne osoby 🙂
Składniki:
– pierś z kurczaka podwójna
– duża cebula 1 szt.
– papryka 1szt.
– ananas z puszki (5 plasterków + sok)
– kukurydza konserwowa 1 łyżka
– cukier lub miód 4 łyżki
– ocet 2 łyżki
– sok z cytryny 2 łyżki
– ketchup 4 łyżki
– mąka skrobiowa
Sposób przygotowania:
Cebule oraz paprykę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni z olejem, do zeszklenia się cebuli. Plasterki ananasa pokroić w kostkę i dodać do cebuli i papryki. Ocet, sok z cytryny i cukier/miód rozmieszać w miseczce i wlać na patelnię. Należy dość często mieszać aby cukier nie przypalił się. Dodać kukurydzę oraz 4 łyżki ketchupu i wymieszać. Sok z ananasów i 1 łyżkę mąki skrobiowej wymieszać dobrze w miseczce i wlać na patelnię z warzywami. Sos pod wpływem skrobi powinien się trochę zagęścić.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i panierować w mące skrobiowej. Smażyć na głębokim oleju.
Usmażonego kurczaka dodać do sosu i parę minut podgrzać.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Autor: Stysia