Wasze przepisy: kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane są doskonałe jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek. Oto prosty przepis czytelniczki
![kuleczki-ziemniaczane-1](https://kobietamag.pl/wp-content/uploads/2015/09/kuleczki-ziemniaczane-1-800x600.jpg)
Kuleczki ziemniaczane są doskonałe jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek.
Porcja spokojnie starcza dla czteroosobowej rodziny 😉
Składniki na danie: Kuleczki ziemniaczane
- pół kilograma ziemniaków (zważone po ugotowaniu)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- dowolne przyprawy (ja osobiście używam czosnku granulowanego, nieco chilii, ale można dowolnie dodawać według uznania)
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, a potem przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.
Do miski z ziemniakami dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Solimy do smaku i dokładnie tłuczemy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Z masy formujemy niewielkie kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu, tak jak frytki. Warto po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z wierzchu kuleczki są chrupiące a w środku miękkie. Ja osobiście solę je nieco gdy są już gotowe.
Przepis autorstwa: Emotikonka28