Wasze przepisy: kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane są doskonałe jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek. Oto prosty przepis czytelniczki
Kuleczki ziemniaczane są doskonałe jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek.
Porcja spokojnie starcza dla czteroosobowej rodziny 😉
Składniki na danie: Kuleczki ziemniaczane
- pół kilograma ziemniaków (zważone po ugotowaniu)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- dowolne przyprawy (ja osobiście używam czosnku granulowanego, nieco chilii, ale można dowolnie dodawać według uznania)
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, a potem przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.
Do miski z ziemniakami dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Solimy do smaku i dokładnie tłuczemy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Z masy formujemy niewielkie kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu, tak jak frytki. Warto po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z wierzchu kuleczki są chrupiące a w środku miękkie. Ja osobiście solę je nieco gdy są już gotowe.
Przepis autorstwa: Emotikonka28