Wasze przepisy: Kruche ciastka maślane z czekoladą – krok po kroku
Kruche ciastka maślane z czekoladą
Chciałam Wam przedstawić szczegółowo mój sprawdzony przepis na niezwykle proste i pyszne kruche ciasteczka maślane z kawałkami czekolady. W rzeczywistości zawsze wychodzą i w mig znikają ze stołu.
Składniki:
2 tabliczki czekolady (wybierzcie jaką lubicie gorzką, mleczną, z orzechami – ja przeważnie łączę gorzką z mleczną; można również użyć mniejszej ilości czekolady lub z niej całkowicie zrezygnować)
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- 1 szklanka posiekanych orzechów/rodzynek lub dodatków jakie lubicie
Sposób przygotowania:
1) Składniki wcześniej wyjąć z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
2) Pokroić czekoladę w drobne kosteczki.
3) Zmiksować masło na gładką, puszystą masę.
4) Dalej miksując masło dodać cukier, aż powstanie puszysta masa (jest to ważne inaczej ciastka będą twarde).
5) Do masy dodać jajko.
6) Nadal miksując dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
7) Do gotowego ciasta dodać czekoladę (i inne ewentualne dodatki).
8) Piekarnik nagrzać do 190 stopni (ja piekę z termoobiegiem).
9) Z ciasta, dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w 2-3cm odstępach na natłuszczonej, i oprószonej mąką blaszce (w czasie pieczenia kuleczki rozpłyną się na okrągłe ciasteczka).
10) Piec w 190 stopniach przez 15 minut
11) Po upieczeniu zdejmujemy z blaszki, inaczej ciastka się będą nadal piec, ze względu na gorącą blachę.
Łatwe i pyszne kruche maślane ciasteczka z czekoladą są gotowe!
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Autorka: asiaem
Zobacz także inny przepis na kruche ciasteczka:
Przepis na: Kruche ciasteczka korzenne
Wspaniały przepis !!!
Spróbowałam go zrobić i … UDAŁO SIĘ 😉
Dziękuję :*
bardzo się cieszę i mam nadzieję, ze smakowały 🙂
pyszne, jak zwykle przy pieczeniu pełno śmiechu, bo zrobiłam ciut za duże kulki i wyszły placki ;D ale na wieczór w duecie ze szklanką mleka wspaniałe ;D
ej dziewczyny już zdążyłyście zrobić te ciacha choć artykuł dopiero dziś się ukazał? miałyście wszytskie składniki w domu? aż dziw! Ja nie próbowałam nigdy sama ich zrobić (teraz się postaram) ale u nas w cukierni takie są i są pyszne!
postanowiłam zrobić je na niedzielę!
Tak przepis świetny! Ciasteczka wyszły pyszne. Zostały zjedzone wszystkie jeszcze tego samego dnia 🙂
Wyszly suche, kruche, bez smaku 'bulki’ mimo dodania orzechow.
Nie zgadzam się z powyższym komentarzem! ciasteczka są pyszne…
ja tez się nie zgadzam – mi wyszły genialne! Smakują jak Pieguski, robię je od czasu do czasu i zawsze wychodzą pyszne!
Na pewno spróbuje! Uwielbiam testować nowe przepisy!
mmm..:D
mniam………………. 🙂
mm..:D
Skoro zachwalacie to ja też je zrobię.
Ciasteczka są genialne!!! najlepsze z czekoladą z okienkiem z orzechami laskowymi i włoskimi dodatkowo!! pyszne!!! kocham je!!! a w połączeniu z nutella-bomba kaloryczna, ale najlepsze na świecie!!!
przepyszne 🙂
Przygotowanie ich było banalne i szybkie a wyszły cudowne, na zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Mimo, że przygotowałam je z troszkę mniejszych proporcji bo nie miałam wystarczająco składników (spontaniczne kucharzenie 😀 ) to wyszły idealne. Gorrrrąco polecam ten przepis 🙂
Wyglądają obłędnie, chętnie je zrobię 🙂
Muszę wypróbować! 🙂
spróbuję
Dziś obejdę się smakiem.
Smakowicie wyglądają 🙂
Fajny i prosty przepis, jak tylko będę miała składniki, to chętnie spróbuję. Nie mam w domu czekolady, bo staram się ograniczyć słodycze, ale takie domowe ciasteczka muszą być przepyszne. Ciekawi mnie tylko zawsze jak to się dzieje, że ta czekolada się kompletnie nie rozpuszcza, tylko jest dalej w stanie stałym i chrupiącym. Jak to się dzieje, że ona się jakoś nie pali, czy coś ;P
mniam, wyglądaja wspaniale 🙂
Wygladaja pysznie.
Jeju jakie smakowite <3 Ja często robię babeczki właśnie z kawałkami czekolady, rozchodzą się w mgnieniu oka, bo każdy z domowników rzuca się na nie, gdy jeszcze są gorące 🙂
Robiłam kilka razy, są proste w wykonaniu i przepyszne 🙂
Prosty przepis. Na pewno zrobię.
Przepis z przed 6 lat a nadal zadowala <3
Dodam od siebie ze kropelka aromatu robi swoje