Wasze przepisy: Kruche ciastka maślane z czekoladą – krok po kroku
Kruche ciastka maślane z czekoladą
Chciałam Wam przedstawić szczegółowo mój sprawdzony przepis na niezwykle proste i pyszne kruche ciasteczka maślane z kawałkami czekolady. W rzeczywistości zawsze wychodzą i w mig znikają ze stołu.
Składniki:
2 tabliczki czekolady (wybierzcie jaką lubicie gorzką, mleczną, z orzechami – ja przeważnie łączę gorzką z mleczną; można również użyć mniejszej ilości czekolady lub z niej całkowicie zrezygnować)
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- 1 szklanka posiekanych orzechów/rodzynek lub dodatków jakie lubicie
Sposób przygotowania:
1) Składniki wcześniej wyjąć z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
2) Pokroić czekoladę w drobne kosteczki.
3) Zmiksować masło na gładką, puszystą masę.
4) Dalej miksując masło dodać cukier, aż powstanie puszysta masa (jest to ważne inaczej ciastka będą twarde).
5) Do masy dodać jajko.
6) Nadal miksując dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
7) Do gotowego ciasta dodać czekoladę (i inne ewentualne dodatki).
8) Piekarnik nagrzać do 190 stopni (ja piekę z termoobiegiem).
9) Z ciasta, dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w 2-3cm odstępach na natłuszczonej, i oprószonej mąką blaszce (w czasie pieczenia kuleczki rozpłyną się na okrągłe ciasteczka).
10) Piec w 190 stopniach przez 15 minut
11) Po upieczeniu zdejmujemy z blaszki, inaczej ciastka się będą nadal piec, ze względu na gorącą blachę.
Łatwe i pyszne kruche maślane ciasteczka z czekoladą są gotowe!
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Autorka: asiaem
Zobacz także inny przepis na kruche ciasteczka: