Wasze przepisy: Jabłecznik z bitą śmietaną

 jabłecznik z bitą śmietaną

Składniki do przygotowania pysznego ciasta – jabłecznik z bitą śmietaną.

 

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanka mąki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa 1:

  • 0,25 lśmietany kremówki
  • pół torebki galaretki pomarańczowej
  • 50 ml szklanki wody

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kgjabłek
  • 1,5  galaretki pomarańczowe
  • 100 ml wody

Masa 2:

  • 0,5 lśmietany kremówki
  • 4 śmietafixy
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masę jabłkową robimy w pierwszej kolejności, ponieważ czas stygnięcia jest dość długi. Pokrojone w kostkę jabłka dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie. Do gorących jabłek dodajemy rozprowadzoną w gorącej wodzie galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Pieczemy 20-25 min. w 180oC.
  3. Gdy masa jabłkowa będzie już gęstnieć robimy masę1. Ubijamy śmietanę kremówkę. Galaretkę rozpuszczany w gorącej i schładzamy, potem dodajemy do ubitej śmietany. Masę1 rozkładamy na ostygnięty biszkopt. A następnie wykładamy masę jabłkową.
  4. Masę 2: ubijamy śmietanę kremówkę dodajemy śmietanfix razem z cukrem pudrem. Tą masę wykładamy na masę jabłkową. Całość posypujemy kakao lub tarkowaną  gorzką czekoladą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...