Wasze przepisy: Jabłecznik z bitą śmietaną
Składniki do przygotowania pysznego ciasta – jabłecznik z bitą śmietaną.
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- pół szklanka mąki
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa 1:
- 0,25 lśmietany kremówki
- pół torebki galaretki pomarańczowej
- 50 ml szklanki wody
Masa jabłkowa:
- 1,5 kgjabłek
- 1,5 galaretki pomarańczowe
- 100 ml wody
Masa 2:
- 0,5 lśmietany kremówki
- 4 śmietafixy
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Masę jabłkową robimy w pierwszej kolejności, ponieważ czas stygnięcia jest dość długi. Pokrojone w kostkę jabłka dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie. Do gorących jabłek dodajemy rozprowadzoną w gorącej wodzie galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce.
- Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Pieczemy 20-25 min. w 180oC.
- Gdy masa jabłkowa będzie już gęstnieć robimy masę1. Ubijamy śmietanę kremówkę. Galaretkę rozpuszczany w gorącej i schładzamy, potem dodajemy do ubitej śmietany. Masę1 rozkładamy na ostygnięty biszkopt. A następnie wykładamy masę jabłkową.
- Masę 2: ubijamy śmietanę kremówkę dodajemy śmietanfix razem z cukrem pudrem. Tą masę wykładamy na masę jabłkową. Całość posypujemy kakao lub tarkowaną gorzką czekoladą.