Wasze przepisy: Drożdżówka

Drożdżówka

Drożdżówka – przepis.

Składniki na ciasto:

– kg mąki

– pół kostki margaryny (roztopiona)

– pół szkl cukru

– szklanka mleka

– szczypta soli

– 4 żółtka

Zaczyn drożdżowy:

– pół szklanki ciepłego mleka

– 2/3 kostki drożdży

– 3 łyżki mąki

– 2 łyżeczki cukru

Kruszonka:

– pół kostki margaryny

– szklanka cukru

– szklanka mąki

– cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto oprócz roztopionej margaryny wsypać do miski i dodać rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wykładamy na blachę i posypujemy kruszonką. Wkładamy do zimnego piekarnika na 125 stopni i włączamy. Pozostawiamy w piekarniku do uzyskania złotego koloru.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...