Wasze przepisy: Drożdżówka
Drożdżówka – przepis.
Składniki na ciasto:
– kg mąki
– pół kostki margaryny (roztopiona)
– pół szkl cukru
– szklanka mleka
– szczypta soli
– 4 żółtka
Zaczyn drożdżowy:
– pół szklanki ciepłego mleka
– 2/3 kostki drożdży
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżeczki cukru
Kruszonka:
– pół kostki margaryny
– szklanka cukru
– szklanka mąki
– cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz roztopionej margaryny wsypać do miski i dodać rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wykładamy na blachę i posypujemy kruszonką. Wkładamy do zimnego piekarnika na 125 stopni i włączamy. Pozostawiamy w piekarniku do uzyskania złotego koloru.