Domowe ciasto Raffaello bez pieczenia
Domowy prosty przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia
Składniki
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 żółtko
– 3 szklanki mleka
– 1/3 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 kostka margaryny
– 3 paczki kokosa
– 1 biała czekolada
– 1,5 dużej paczki herbatników
– budyń waniliowy
Sposób przyrządzenia ciasta Raffaello:
Przed rozpoczęciem należy ugotować budyń i odstawić go do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtko to wszystko zalewamy mlekiem, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz możemy zająć się wcześniej ugotowanym budyniem – dodajemy do niego kostkę margaryny i dwie paczki kokosa, po czym ucieramy to wszystko na masę i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Bierzemy brytfankę, ja osobiście polecam jej spód wysmarować delikatnie margaryną, a następnie posypać niewielką ilością bułki tartej, wtedy placek tak nie przylegnie i łatwiej go będzie wyciągnąć. No i zbliżamy się do końca – bierzemy nasze herbatniki i układamy w brytfance jeden obok drugiego tworząc pierwszą warstwę, na to nakładamy masę wyciągniętą już z lodówki i znowu herbatniki tworząc w ten sposób przekładańca. Po skończeniu wierzch posypujemy kokosem i kawałkami białej czekolady. Odkładamy do lodówki na 5-6 godzin i gotowe.
Smacznego 🙂