Domowe ciasto Raffaello bez pieczenia

 

Domowe ciasto Raffaello bez pieczenia

Domowy prosty przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia

Składniki

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 żółtko
– 3 szklanki mleka
– 1/3 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 kostka margaryny
– 3 paczki kokosa
– 1 biała czekolada
– 1,5 dużej paczki herbatników
– budyń waniliowy

 

Sposób przyrządzenia ciasta Raffaello:

Przed rozpoczęciem należy ugotować budyń i odstawić go do wystygnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtko to wszystko zalewamy mlekiem, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz możemy zająć się wcześniej ugotowanym budyniem –  dodajemy do niego kostkę margaryny i dwie paczki kokosa, po czym ucieramy to wszystko na masę i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Bierzemy brytfankę, ja osobiście polecam jej spód wysmarować delikatnie margaryną, a następnie posypać niewielką ilością bułki tartej, wtedy placek tak nie przylegnie i łatwiej go będzie wyciągnąć. No i zbliżamy się do końca –  bierzemy nasze herbatniki i układamy w brytfance jeden obok drugiego tworząc pierwszą warstwę, na to nakładamy masę wyciągniętą już z lodówki i znowu herbatniki tworząc w ten sposób przekładańca. Po skończeniu wierzch posypujemy kokosem i kawałkami białej czekolady. Odkładamy do lodówki na 5-6 godzin i gotowe.

Smacznego 🙂

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (199 głosów, średnia: 4,68 z 5)
loading... zapisuję głos...