Wasze przepisy: Dietetyczna zupa
Oto przepis jednego z naszych czytelników na danie, jakim jest dietetyczna zupa. Doskonałe danie szczególnie w okresie, gdy świeże warzywa są tak łatwo dostępne. A czy Wy macie swoje ulubione, dietetyczne dania? Czekamy na wasze komentarze.
Do przygotowania naszej zupy potrzebować będziemy następujących składników ( ilość na 5 porcji):
1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler korzeniowy, 1 ziemniak, garść fasoli szparagowej, 10 dag. świeżej kapusty, po ½ żółtej papryki i pomidora, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu (najlepiej kolorowego), 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego i jeden pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
Etap I. Warzywa oczyść i opłucz. Korzeniowe, paprykę, ziemniak i pomidor pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj a z fasolki poobcinaj końce.
Etap II. Warzywa (za wyjątkiem pomidora) zalej 1-1,5 litra wody, dodaj przyprawy i oliwę. Gotuj tak długo aż warzywa zmiękną.
Etap III. Pod koniec dodaj pokrojony pomidor i posiekany koperek.
Gotuj jeszcze przez około 2-3 minut i gotowe!
Wszystkim którzy postanowią spróbować zupki życzę smacznego !
Autor: Patryk Sz.