6 wyjątkowych przepisów z czekoladą

Spis treści:

6 wyjątkowych przepisów z czekoladą

Któż z nas nie lubi czekolady? Zjedzenie kilku kostek tej słodkości wprawia nas w dobry nastrój i dodaje energii. Zrób ją sama lub wykorzystaj czekoladę do przygotowania domowych smakołyków. A oto kilka prostych, czekoladowych przepisów.

1. Domowa mleczna czekolada

Składniki:

– 3/4 kostki margaryny
– 1/2 szklanki wody
– 2 szklanki cukru
– 5 łyżek kakao
– 1/2 opakowania mleka w proszku
– garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Margarynę, cukier i wodę zagotuj. Odstaw do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodawaj mleko i kakao, cały czas ubijając składniki trzepaczką. Na końcu dodaj posiekane orzechy. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Mleczna czekolada gotowa! Smacznego!

 

2. Łatwe ciasto czekoladowe

Składniki:

– 2 tabliczki czekolady mlecznej;
– 25 dag masła;
– 15 dag cukru;
– 4 małe cukry waniliowe;
– 4 jajka;
– 25 dag mąki;
– 20 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich;
– łyżeczka sody oczyszczonej;
– łyżeczka proszku do pieczenia;
– powidła śliwkowe do przełożenia

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuść w 2 łyżkach wody. Jajka z cukrem ubij, wlej masę czekoladową. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wsyp orzechy, całość wymieszaj. Masę wylej do natłuszczonej formy. Piecz 40 minut w temp.180 st. Po ostudzeniu ciasto należy przełożyć powidłami. Pyszny deser – gotowy.

 

3. Ciasteczka czekoladowe

Składniki:

10 dkg mąki
20 dkg cukru
7 jajek
10 dkg migdałów
20 dag czekolady

Sposób przygotowania:

Żółtka z cukrem utrzyj, wsyp obrane i posiekane migdały, utartą czekoladę, mąkę, a na końcu ubitą pianę z białek i lekko wymieszaj. Masę wykładaj łyżką na natłuszczona blaszkę. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 25 minut.

 

4. Wyborny tort czekoladowy

Ciasto:

– 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
– 6 jajek
– 20 dkg cukru
– 4 łyżki startych biszkoptów
– cukier waniliowy
– łyżeczka proszku do pieczenia
– masło do formy

Poncz:

– szklanka herbaty
– alkohol
– cukier do smaku

Krem:

– 3/4 szklanki śmietanki
– 10 dkg mlecznej czekolady
– 10 dkg gorzkiej czekolady
– 10 dkg masła
– kieliszek rumu

Dekoracja:

– 15 dkg gotowej masy marcepanowej
– 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 10 dkg orzechów włoskich

Wykonanie tortu:

Dwa całe jajka i cztery żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Osobno ubić pianę z czterech białek z resztą cukru. Do żółtek dodawać pianę, orzechy i biszkopty. Wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do temp.180 st. C przez ok.45 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć ponczem.

Przygotowanie kremu:

W podgrzanej śmietance rozpuścić startą czekoladę. Wystudzić, wlać razem z rumem do utartego masła, wymieszać. Kremem przełożyć tort. Polewę marcepanu rozwałkować i rozłożyć na wierzchu i bokach tortu. Z reszty marcepanu uformować kulki. Obtoczyć je w stopionych oddzielnie obydwu czekoladach. Z resztek gorzkiej polewy „narysować” nitki na wierzchu ,a boki obsypać posiekanymi orzechami.

 

5. Domowa bombonierka czekoladowa

Składniki:

– 2 gorzkie czekolady
– 5 dkg kakao
– 20 dkg tłustego twarogu
– 5 dkg miękkiego masła
– 15 dkg cukru pudru
– 2 łyżki mleka
– 400 ml śmietanki kremówki
– 60 dkg mandarynek
– 2 galaretki pomarańczowe

Wykonanie:

Kwadratową formę wykładamy równiutko folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę rozlewając ją stopniowo po bokach i spodzie formy. Będzie to nasze pudełko na owoce, dlatego ważne jest aby miało mocne boki i spód. Zastygniętą czekoladę schładzamy w lodówce.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: kakao rozpuszczamy w 2 łyżeczkach wrzącej wody. W misce ucieramy masło i ser na puszystą masę. Dodajemy cukier puder, kakao i mleko. Ucieramy nadal aż do uzyskania jednolitej, lekkiej masy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i dodajmy ją powoli do masy serowej. Tak przygotowaną masą smarujemy spód „pudełka” czekoladowego, boki zdobimy przy pomocy szprycy i z masy serowej robimy wkoło wałeczek. Do środka wkładamy mandarynki, które zalewamy tężejącą galaretką ( galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wody). Po dokładnym schłodzeniu ( na 3 godziny odstawiamy do lodówki) kroimy.

 

6. Biały mus czekoladowy

Składniki:

– tabliczka białej czekolady
– 20 dkg słodkiej śmietanki
– 1 żółtko
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka białej wiśniówki

Wykonanie musu:

Czekoladę połamać na kawałki, dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtko, wiśniówkę i łyżkę wody ubijać trzepaczką do momentu, aż uzyskamy kremową masę. Wyjąć krem z kąpieli wodnej i połączyć z czekoladą. Schłodzić do temperatury pokojowej. Resztę śmietanki ubić na sztywno, a następnie połączyć delikatnie z kremem. Całość wyłożyć na płaskie naczynie i wstawić do lodówki na godzinę. Wykrawać owalne kulki łyżką deserową zanurzoną w gorącej wodzie.

Smacznego!

Autorka: Madziulka444 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (224 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...