6 wyjątkowych przepisów z czekoladą
Spis treści:
Któż z nas nie lubi czekolady? Zjedzenie kilku kostek tej słodkości wprawia nas w dobry nastrój i dodaje energii. Zrób ją sama lub wykorzystaj czekoladę do przygotowania domowych smakołyków. A oto kilka prostych, czekoladowych przepisów.
1. Domowa mleczna czekolada
Składniki:
– 3/4 kostki margaryny
– 1/2 szklanki wody
– 2 szklanki cukru
– 5 łyżek kakao
– 1/2 opakowania mleka w proszku
– garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier i wodę zagotuj. Odstaw do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodawaj mleko i kakao, cały czas ubijając składniki trzepaczką. Na końcu dodaj posiekane orzechy. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Mleczna czekolada gotowa! Smacznego!
2. Łatwe ciasto czekoladowe
Składniki:
– 2 tabliczki czekolady mlecznej;
– 25 dag masła;
– 15 dag cukru;
– 4 małe cukry waniliowe;
– 4 jajka;
– 25 dag mąki;
– 20 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich;
– łyżeczka sody oczyszczonej;
– łyżeczka proszku do pieczenia;
– powidła śliwkowe do przełożenia
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuść w 2 łyżkach wody. Jajka z cukrem ubij, wlej masę czekoladową. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wsyp orzechy, całość wymieszaj. Masę wylej do natłuszczonej formy. Piecz 40 minut w temp.180 st. Po ostudzeniu ciasto należy przełożyć powidłami. Pyszny deser – gotowy.
3. Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
10 dkg mąki
20 dkg cukru
7 jajek
10 dkg migdałów
20 dag czekolady
Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem utrzyj, wsyp obrane i posiekane migdały, utartą czekoladę, mąkę, a na końcu ubitą pianę z białek i lekko wymieszaj. Masę wykładaj łyżką na natłuszczona blaszkę. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 25 minut.
4. Wyborny tort czekoladowy
Ciasto:
– 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
– 6 jajek
– 20 dkg cukru
– 4 łyżki startych biszkoptów
– cukier waniliowy
– łyżeczka proszku do pieczenia
– masło do formy
Poncz:
– szklanka herbaty
– alkohol
– cukier do smaku
Krem:
– 3/4 szklanki śmietanki
– 10 dkg mlecznej czekolady
– 10 dkg gorzkiej czekolady
– 10 dkg masła
– kieliszek rumu
Dekoracja:
– 15 dkg gotowej masy marcepanowej
– 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 10 dkg orzechów włoskich
Wykonanie tortu:
Dwa całe jajka i cztery żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Osobno ubić pianę z czterech białek z resztą cukru. Do żółtek dodawać pianę, orzechy i biszkopty. Wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do temp.180 st. C przez ok.45 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć ponczem.
Przygotowanie kremu:
W podgrzanej śmietance rozpuścić startą czekoladę. Wystudzić, wlać razem z rumem do utartego masła, wymieszać. Kremem przełożyć tort. Polewę marcepanu rozwałkować i rozłożyć na wierzchu i bokach tortu. Z reszty marcepanu uformować kulki. Obtoczyć je w stopionych oddzielnie obydwu czekoladach. Z resztek gorzkiej polewy „narysować” nitki na wierzchu ,a boki obsypać posiekanymi orzechami.
5. Domowa bombonierka czekoladowa
Składniki:
– 2 gorzkie czekolady
– 5 dkg kakao
– 20 dkg tłustego twarogu
– 5 dkg miękkiego masła
– 15 dkg cukru pudru
– 2 łyżki mleka
– 400 ml śmietanki kremówki
– 60 dkg mandarynek
– 2 galaretki pomarańczowe
Wykonanie:
Kwadratową formę wykładamy równiutko folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę rozlewając ją stopniowo po bokach i spodzie formy. Będzie to nasze pudełko na owoce, dlatego ważne jest aby miało mocne boki i spód. Zastygniętą czekoladę schładzamy w lodówce.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: kakao rozpuszczamy w 2 łyżeczkach wrzącej wody. W misce ucieramy masło i ser na puszystą masę. Dodajemy cukier puder, kakao i mleko. Ucieramy nadal aż do uzyskania jednolitej, lekkiej masy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i dodajmy ją powoli do masy serowej. Tak przygotowaną masą smarujemy spód „pudełka” czekoladowego, boki zdobimy przy pomocy szprycy i z masy serowej robimy wkoło wałeczek. Do środka wkładamy mandarynki, które zalewamy tężejącą galaretką ( galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wody). Po dokładnym schłodzeniu ( na 3 godziny odstawiamy do lodówki) kroimy.
6. Biały mus czekoladowy
Składniki:
– tabliczka białej czekolady
– 20 dkg słodkiej śmietanki
– 1 żółtko
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka białej wiśniówki
Wykonanie musu:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtko, wiśniówkę i łyżkę wody ubijać trzepaczką do momentu, aż uzyskamy kremową masę. Wyjąć krem z kąpieli wodnej i połączyć z czekoladą. Schłodzić do temperatury pokojowej. Resztę śmietanki ubić na sztywno, a następnie połączyć delikatnie z kremem. Całość wyłożyć na płaskie naczynie i wstawić do lodówki na godzinę. Wykrawać owalne kulki łyżką deserową zanurzoną w gorącej wodzie.
Smacznego!
Autorka: Madziulka444