Wasze przepisy: ciasto Zebra

Oto bardzo prosty przepis na ciasto Zebra. Potrzebujecie tylko miksera – kilka minut i już można wsadzić do piekarnika.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej luz orenżady
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Wszystko razem zmiksować, do 1/3 ciasta dodać kakao. Na wsześniej przygotowaną forme wlewać ciasto na przemian na środek formy, tab aby powstał wzór zebry. Piec 1 godzine w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu posupać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

 

Smacznego.!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (120 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. amusant  18 marca 2012 23:42

    Na jaką blaszkę są te proporcje składników? Jakie wymiary? Tortownica czy zwykła blaszka…? 🙂

    Odpowiedz
  2. dudqa  22 marca 2012 09:16

    Ja zawsze robiłam na okrągłej tortownicy, w zależności jaką wybierzesz to ciasto bedzie albo niższe albo wyższe, ja zawsze dodawałam czerwonej orenżady wówczas wychodziło przepysznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany