Wasze przepisy: Ciasto jabłkowo-budyniowe

Ciasto jablkowo-budynioweDziś przepis na ciasto jabłkowo-budyniowe. Jak sama nazwa wskazuje, główną rolę w odgrywają w nim jabłka oraz budyń. Ciasto chociaż po upieczeniu nieco się kruszy, to swoim smakiem sprawia, że wszystkim co go skosztują, trzęsą się uszy!

Składniki na ciasto:

– 4 szklanki mąki
– szklanka cukru
– 3 jajka
– kostka margaryny
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

– 1 kg jabłek
– 2,5 szklanki mleka
– 2 budynie o dowolnym smaku (każdy na 0,5 litra)
– łyżeczka masła
– 5 łyżek cukru
– cukier waniliowy
– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część rozwałkować i przenieść do formy. Na ciasto wyłożyć obrane jabłka pokrojone w dość grube plastry, posypać je cukrem waniliowym. Budynie wsypać do szklanki mleka i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i do wrzącego wlać budyń i dodać masło. Gorącym budyniem zalać jabłka. Przykryć je rozwałkowaną drugą częścią ciasta i delikatnie je ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto jablkowo-budyniowe (2)

Ciasto jablkowo-budyniowe (3)

Ciasto jablkowo-budyniowe (4)

Ciasto jablkowo-budyniowe (1)

Autorka: Madziulka444

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  6 sierpnia 2013 15:54

    Robię troszkę inaczej.Podsmażam jabłka z cukrem i cynamonem oraz nie dodaję budyniu,ale Twój przepis wypróbuję.

    Odpowiedz
  2. as_sa  26 kwietnia 2014 22:30

    Aż ślinka cieknie 😉

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  4 marca 2015 17:42

    Uwielbiam takie połączenia. Przepis wygląda bardzo ciekawie.

    Odpowiedz
  4. Margaretkaw  18 listopada 2015 13:11

    Właśnie zapisałam przepis, aby zrobić w sobotę 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  24 lutego 2016 13:59

    Kocham robić i jeść różnego rodzaju szarlotki , dlatego z przyjemnością wypróbuję ten przepis . Robiłam i jadłam różne szarlotki , ale takiej jeszcze nie , a brzmi całkiem smakowicie .

    Odpowiedz
  6. marcia7  15 sierpnia 2016 20:53

    Domowe smaki

    Odpowiedz
  7. Jaworka  28 stycznia 2017 16:06

    Wypróbuję na pewno

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  18 lutego 2017 00:45

    Łatwe w przyrządzeniu, i na pewno smaczne, ale nigdy nie robiłam ciasta jabłkowego z budyniem. muszę je wypróbować.

    Odpowiedz
  9. Margaretkaw  17 marca 2017 16:13

    Smakowicie wygląda 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany