Wasze przepisy: Ciasto jabłkowo-budyniowe

Ciasto jablkowo-budynioweDziś przepis na ciasto jabłkowo-budyniowe. Jak sama nazwa wskazuje, główną rolę w odgrywają w nim jabłka oraz budyń. Ciasto chociaż po upieczeniu nieco się kruszy, to swoim smakiem sprawia, że wszystkim co go skosztują, trzęsą się uszy!

Składniki na ciasto:

– 4 szklanki mąki
– szklanka cukru
– 3 jajka
– kostka margaryny
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

– 1 kg jabłek
– 2,5 szklanki mleka
– 2 budynie o dowolnym smaku (każdy na 0,5 litra)
– łyżeczka masła
– 5 łyżek cukru
– cukier waniliowy
– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część rozwałkować i przenieść do formy. Na ciasto wyłożyć obrane jabłka pokrojone w dość grube plastry, posypać je cukrem waniliowym. Budynie wsypać do szklanki mleka i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i do wrzącego wlać budyń i dodać masło. Gorącym budyniem zalać jabłka. Przykryć je rozwałkowaną drugą częścią ciasta i delikatnie je ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto jablkowo-budyniowe (2)

Ciasto jablkowo-budyniowe (3)

Ciasto jablkowo-budyniowe (4)

Ciasto jablkowo-budyniowe (1)

Autorka: Madziulka444

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...