Wasze przepisy: ciasto „CUDO”

Ciasto 'CUDO'Mam dla Was pyszny przepis na moje ulubione ciasto, które było moim pierwszym, jakie od początku do końca zrobiłam sama

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

6 łyżek cukru

 

Masa:

1 budyń waniliowy (na ¾ litra mleka)

½ litra mleka

½ tabliczki czekolady deserowej

tabliczka mlecznej czekolady

kostka masła

8 łyżek cukru

 

Pianka:

½ litra śmietany 30%

3 opakowania śmietan-fixu

opakowanie płatków migdałowych

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy biszkopt, białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, dodajemy wcześniej zmieszaną mąkę z kakao i proszkiem. Dodajemy żółtka. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną deserową czekoladę.
  3. Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części i przekładamy masą.
  4. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami i smarujemy wierzch placka. Na koniec posypujemy wcześniej sprażonymi migdałami.

 

Ciasto 'CUDO'

Mam nadzieję, że przepis się spodoba!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...