Wasze przepisy: ciasto „CUDO”
Mam dla Was pyszny przepis na moje ulubione ciasto, które było moim pierwszym, jakie od początku do końca zrobiłam sama
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Masa:
1 budyń waniliowy (na ¾ litra mleka)
½ litra mleka
½ tabliczki czekolady deserowej
tabliczka mlecznej czekolady
kostka masła
8 łyżek cukru
Pianka:
½ litra śmietany 30%
3 opakowania śmietan-fixu
opakowanie płatków migdałowych
Wykonanie:
- Przygotowujemy biszkopt, białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, dodajemy wcześniej zmieszaną mąkę z kakao i proszkiem. Dodajemy żółtka. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną deserową czekoladę.
- Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części i przekładamy masą.
- Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami i smarujemy wierzch placka. Na koniec posypujemy wcześniej sprażonymi migdałami.
Mam nadzieję, że przepis się spodoba!
Komentarze
mmmmm aż ślinka leci musi być pyszne:)
mniam…ale bym się zajadała 😀
Pewnie pycha ale jaka bomba kaloryczna 😀
Pomijając kakao (pewnie gorzkie), mleko (które może być 0,5%) i proszek do pieczenia (którego jest niewiele) to składniki są meeega tuczące.
A akurat na wiosnę wiele z nas liczy kalorie i nie powinna skusić się na to ciacho 🙂
ale się głodna zrobiłam 🙂 trzeba się skusić 😉
Wygląda bardzo apetycznie:). Muszę koniecznie wypróbować przepis przy najbliższej okazji.
Zapowiada się wspaniale. Na pewno wypróbuję!
Wygląda pysznie, spróbuję kiedyś zrobić 🙂
Ślinka mi cieknie
wygląda pysznie i pewnie tak smakuje:)
nawet łątwy… tylko dużo zabawy z masą i pianką