Wasze przepisy: ciasto „CUDO”

Ciasto 'CUDO'Mam dla Was pyszny przepis na moje ulubione ciasto, które było moim pierwszym, jakie od początku do końca zrobiłam sama

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

6 łyżek cukru

 

Masa:

1 budyń waniliowy (na ¾ litra mleka)

½ litra mleka

½ tabliczki czekolady deserowej

tabliczka mlecznej czekolady

kostka masła

8 łyżek cukru

 

Pianka:

½ litra śmietany 30%

3 opakowania śmietan-fixu

opakowanie płatków migdałowych

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy biszkopt, białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, dodajemy wcześniej zmieszaną mąkę z kakao i proszkiem. Dodajemy żółtka. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną deserową czekoladę.
  3. Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części i przekładamy masą.
  4. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami i smarujemy wierzch placka. Na koniec posypujemy wcześniej sprażonymi migdałami.

 

Ciasto 'CUDO'

Mam nadzieję, że przepis się spodoba!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Brunia28  19 marca 2012 11:25

    mmmmm aż ślinka leci musi być pyszne:)

    Odpowiedz
  2. czecoladca  19 marca 2012 19:16

    mniam…ale bym się zajadała 😀

    Odpowiedz
  3. Justyna  19 marca 2012 21:55

    Pewnie pycha ale jaka bomba kaloryczna 😀
    Pomijając kakao (pewnie gorzkie), mleko (które może być 0,5%) i proszek do pieczenia (którego jest niewiele) to składniki są meeega tuczące.
    A akurat na wiosnę wiele z nas liczy kalorie i nie powinna skusić się na to ciacho 🙂

    Odpowiedz
  4. palina  20 marca 2012 16:24

    ale się głodna zrobiłam 🙂 trzeba się skusić 😉

    Odpowiedz
  5. agami26  27 marca 2012 16:41

    Wygląda bardzo apetycznie:). Muszę koniecznie wypróbować przepis przy najbliższej okazji.

    Odpowiedz
  6. rucia  10 czerwca 2012 21:42

    Zapowiada się wspaniale. Na pewno wypróbuję!

    Odpowiedz
  7. aluska  24 lipca 2013 11:26

    Wygląda pysznie, spróbuję kiedyś zrobić 🙂

    Odpowiedz
  8. kuki  26 lutego 2015 18:48

    Ślinka mi cieknie

    Odpowiedz
  9. girlblack  17 kwietnia 2015 19:46

    wygląda pysznie i pewnie tak smakuje:)

    Odpowiedz
  10. Ewelina  27 kwietnia 2015 22:37

    nawet łątwy… tylko dużo zabawy z masą i pianką

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany