Wasze przepisy: ciasto „CUDO”
Mam dla Was pyszny przepis na moje ulubione ciasto, które było moim pierwszym, jakie od początku do końca zrobiłam sama
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Masa:
1 budyń waniliowy (na ¾ litra mleka)
½ litra mleka
½ tabliczki czekolady deserowej
tabliczka mlecznej czekolady
kostka masła
8 łyżek cukru
Pianka:
½ litra śmietany 30%
3 opakowania śmietan-fixu
opakowanie płatków migdałowych
Wykonanie:
- Przygotowujemy biszkopt, białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, dodajemy wcześniej zmieszaną mąkę z kakao i proszkiem. Dodajemy żółtka. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną deserową czekoladę.
- Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części i przekładamy masą.
- Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami i smarujemy wierzch placka. Na koniec posypujemy wcześniej sprażonymi migdałami.
Mam nadzieję, że przepis się spodoba!