Wasze przepisy: ciasto „CUDO”
 Mam dla Was pyszny przepis na moje ulubione ciasto, które było moim pierwszym, jakie od początku do końca zrobiłam sama
Mam dla Was pyszny przepis na moje ulubione ciasto, które było moim pierwszym, jakie od początku do końca zrobiłam sama
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Masa:
1 budyń waniliowy (na ¾ litra mleka)
½ litra mleka
½ tabliczki czekolady deserowej
tabliczka mlecznej czekolady
kostka masła
8 łyżek cukru
Pianka:
½ litra śmietany 30%
3 opakowania śmietan-fixu
opakowanie płatków migdałowych
Wykonanie:
- Przygotowujemy biszkopt, białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, dodajemy wcześniej zmieszaną mąkę z kakao i proszkiem. Dodajemy żółtka. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną deserową czekoladę.
- Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części i przekładamy masą.
- Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami i smarujemy wierzch placka. Na koniec posypujemy wcześniej sprażonymi migdałami.

Mam nadzieję, że przepis się spodoba!
 

 (234 głosów, średnia: 4,66 z 5)
 (234 głosów, średnia: 4,66 z 5) zapisuję głos...
 zapisuję głos...