Wasze przepisy: Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

Sprawdzony przepis na ciasto: Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi od naszej czytelniczki Ewelina23

Składniki na ciasto: Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła extra
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany 12%

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 150g masła extra

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 150g borówek amerykańskich
  • 1 cytrynowa galaretka
  • masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

  1. Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać  z masłem (za pomocą siekaczki), dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty (średnica 27 cm) i wylepić ją ciastem. Całą powierzchnię wyłożonego ciasta nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

  1. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2  szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
  2. Masa budyniowa:

Zagotować sok z cytryny z 1 szklanką wody i cukrem. Resztę wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej wody z cytryną, całość gotować około 1 minuty cały czas mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło i miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń aż do uzyskania jednolitej masy.

  1. Na spód tarty wyłożyć masę budyniową, ułożyć brzoskwinie, borówki i zalać lekko stężoną galaretką.

Smacznego !!!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (190 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...