Wasze przepisy: Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi
Sprawdzony przepis na ciasto: Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi od naszej czytelniczki Ewelina23
Składniki na ciasto: Budyniowa tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100g masła extra
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany 12%
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki wody
- 150g masła extra
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 150g borówek amerykańskich
- 1 cytrynowa galaretka
- masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
- Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem (za pomocą siekaczki), dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty (średnica 27 cm) i wylepić ją ciastem. Całą powierzchnię wyłożonego ciasta nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
- Masa budyniowa:
Zagotować sok z cytryny z 1 szklanką wody i cukrem. Resztę wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej wody z cytryną, całość gotować około 1 minuty cały czas mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło i miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń aż do uzyskania jednolitej masy.
- Na spód tarty wyłożyć masę budyniową, ułożyć brzoskwinie, borówki i zalać lekko stężoną galaretką.
Smacznego !!!