Wasze przepisy: Biszkopt z blatem kokosowym

Przepis jednej z naszych czytelniczek: biszkopt z blatem kokosowym. Sprawdzone i polubione przez wszystkich domowników. skusicie się na upieczenie?

Biszkopt_z_blatem_kokosowym

Oto  przepis na ulubione ciasto moich domowników.  Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

 SKŁADNIKI:

Biszkopt:
• 4 jajka
• 20 dag cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 15 dag mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
Blat kokosowy:
• 4 białka
• ¾ szklanki cukru
• 20 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
• Masa do tortów (waniliowa lub śmietankowa)
• Mleko lub śmietana kremówka w zależności od wybranej masy
• Puszka brzoskwiń
• Polewa

PRZYGOTOWANIE:

1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier, cukier wanilinowy i żółtka i dalej ubijam. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z powstałą masą. Piekę ok. 20-25 minut w 180°.
2. Blat kokosowy: Białka ubijam z cukrem na sztywno. Dodaję wiórki kokosowe i rozsmarowuję na blaszce. Piekę ok. 15-20 minut w 180°.
3. Masę przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, ale nie dodaję do niej masła. Brzoskwinie kroję w kostkę i mieszam ze śmietaną.
4. Biszkopt nasączam alkoholem lub syropem z brzoskwiń. Przekładam masą i „nakrywam” blatem kokosowym (blat też można lekko schlapać alkoholem, ale nie jest to konieczne). Całość polewam polewą.

Madziutek

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (224 głosów, średnia: 4,28 z 5)
zapisuję głos...