Wasze przepisy: Biszkopt z blatem kokosowym

Biszkopt_z_blatem_kokosowym

Oto  przepis na ulubione ciasto moich domowników.  Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

 SKŁADNIKI:

Biszkopt:
• 4 jajka
• 20 dag cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 15 dag mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
Blat kokosowy:
• 4 białka
• ¾ szklanki cukru
• 20 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
• Masa do tortów (waniliowa lub śmietankowa)
• Mleko lub śmietana kremówka w zależności od wybranej masy
• Puszka brzoskwiń
• Polewa

PRZYGOTOWANIE:

1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier, cukier wanilinowy i żółtka i dalej ubijam. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z powstałą masą. Piekę ok. 20-25 minut w 180°.
2. Blat kokosowy: Białka ubijam z cukrem na sztywno. Dodaję wiórki kokosowe i rozsmarowuję na blaszce. Piekę ok. 15-20 minut w 180°.
3. Masę przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, ale nie dodaję do niej masła. Brzoskwinie kroję w kostkę i mieszam ze śmietaną.
4. Biszkopt nasączam alkoholem lub syropem z brzoskwiń. Przekładam masą i „nakrywam” blatem kokosowym (blat też można lekko schlapać alkoholem, ale nie jest to konieczne). Całość polewam polewą.

Madziutek

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (141 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Alyssa  12 marca 2012 14:47

    wyglada bardzo smakowicie 😉 bardzo chętnie spróbuje !

    Odpowiedz
  2. ewelina_mala  12 marca 2012 15:08

    zrobiłam i jest pyszny na pewno zrobie go ponownie pozdr 😉

    Odpowiedz
  3. kaja72002  12 marca 2012 15:46

    bardzo fajny przepis , wygląd aprzepysznie. Lubie piec ciasta więc jestem pewna że wypróbuje 😀

    Odpowiedz
  4. bibulka01  12 marca 2012 16:08

    mmm..pysznie! 🙂 Ostatnio biszkopty nie chcą mi rosnąć 🙁 ale myślę że przy tym cieście wybuja jak szalony 😉 Dziękuję, przepis wypróbuję na pewno. 🙂

    Odpowiedz
  5. m258  12 marca 2012 18:06

    świetnie wygląda, tak zachęcająco, mniam mniam 🙂

    Odpowiedz
  6. eti  12 marca 2012 19:15

    o jaaaa ….ale smakowicie wygląda, napewno dobre:)

    Odpowiedz
  7. Bratka  12 marca 2012 20:21

    Właśnie obiecałam córce, że taki torcik upieczemy niebawem:-)

    Odpowiedz
  8. nataly  12 marca 2012 20:56

    mniam mniam mniam 🙂

    Odpowiedz
  9. Kommeta89  12 marca 2012 23:00

    o matko, a ja biegam na siłownie i najprędzej coś słodkiego zjem pod koniec czerwca ! ;(

    Odpowiedz
  10. kuki  26 lutego 2015 18:51

    ale kusi aby zjeść

    Odpowiedz
  11. Kmakolagwa  31 marca 2015 18:01

    Pysznie wygląda.

    Odpowiedz
  12. Madziulka444  28 czerwca 2015 13:50

    ale ciacho, aż ślinka cieknie 😉

    Odpowiedz
  13. malinowaja  28 listopada 2015 20:35

    Wygląda świetnie i przepis nawet prosty,więc chętnie wypróbuję 😀

    Odpowiedz
  14. luna341  1 sierpnia 2016 20:50

    pysznosci

    Odpowiedz
  15. Agnieszka  28 września 2018 14:27

    Witam, chciałam zapytać, czy ten blat po upieczeniu jest sztywny, czy ma raczej miękką, giętką konstrukcję? Chodzi mi oto, czy np da się go postawić na sztorc, czy będzie się wyginał?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany