Wasze przepisy krok po kroku: Domowa Babka Wielkanocna – Baranek

babka-wielkanocna przepis

Jak co roku, nadchodzi Wielkanoc – a oto nowy pomysł jednej z naszej czytelniczek na przepis pod tytułem: Babka Wielkanocna – Baranek. Taka babka nie tylko jest pyszna, ale będzie perfekcyjną ozdobą stołu. Obejrzyj krok po kroku tutorial, jak wykonać taką babkę. Z tym wypróbowanym przepisem z pewnością uda Ci się ten wypiek.

Chrzanica – czyli jak ugotować zupę chrzanową

Chrzanica – czyli jak ugotować zupę chrzanową

Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to

Domowa Babka Wielkanocna – Baranek – przepis

Składniki:

  • ½ kostki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 całe jaja
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • kilka kropel aromatu śmietankowego (lub zależnie od upodobania)

Wykonanie:

Kolejno zmiksować ze sobą margarynę, mleko, cukier, jaja, dodać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia, na koniec dodać cukier wanilinowy i aromat.

Piec 40 minut w temperaturze 150 stopni C.

*Babkę można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

 

Lukier:

  • 175 g cukru pudru
  • 1 białko
  • aromat śmietankowy

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i oblać nim babkę.

Oto tutorial jak upiec domową Babkę Wielkanocną – Baranek

Krok 1: Wyłożona masa na formę. Im mniejsza forma tym wyższa babka.

babka-wielkanocna

Krok 2: Babka piecze się w piekarniku w 150 stopniach przez 40 minut.

 

babka-wielkanocna

 

Krok 3: Upieczona babka. Wyłożona na folię aluminiową.

babka-wielkanocna

Krok 4: Udekorowana babka gotowa do podania.

babka-wielkanocna

 

Smacznego!

autorka: Justyna P.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. marttoolla  7 kwietnia 2012 10:32

    uwielbiam baby- polane grubo lukrem!!

    Odpowiedz
  2. Agnieszka  7 kwietnia 2012 19:22

    wygląda apetycznie-)

    Odpowiedz
  3. Kasienka  28 grudnia 2012 14:25

    Witam uwielbiam babki wszelkiego rodzaju chyba wyprubuje i ta popzdrawiam.

    Odpowiedz
  4. kuki  26 lutego 2015 18:47

    babka nie tylko na świata cudowny smak

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  23 marca 2015 10:31

    Piękny efekt końcowy. Super przepis.

    Odpowiedz
  6. marcia7  31 marca 2015 16:21

    jak u mamy

    Odpowiedz
  7. martucha180  19 marca 2016 11:23

    Zjadłabym już teraz!

    Odpowiedz
  8. Melrose  19 marca 2016 11:25

    Tradycja świąt 😉

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 08:20

    Teżlubie wszelkie babki,i na stole wielkanocnym nie może jej zabraknąć. Lubiępolaną lukrem , lub czekoladą.No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany