Wasze przepisy krok po kroku: Domowa Babka Wielkanocna – Baranek
Jak co roku, nadchodzi Wielkanoc – a oto nowy pomysł jednej z naszej czytelniczek na przepis pod tytułem: Babka Wielkanocna – Baranek. Taka babka nie tylko jest pyszna, ale będzie perfekcyjną ozdobą stołu. Obejrzyj krok po kroku tutorial, jak wykonać taką babkę. Z tym wypróbowanym przepisem z pewnością uda Ci się ten wypiek.
Domowa Babka Wielkanocna – Baranek – przepis
Składniki:
- ½ kostki margaryny
- 2 łyżki mleka
- ½ szklanki cukru
- 2 całe jaja
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- kilka kropel aromatu śmietankowego (lub zależnie od upodobania)
Wykonanie:
Kolejno zmiksować ze sobą margarynę, mleko, cukier, jaja, dodać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia, na koniec dodać cukier wanilinowy i aromat.
Piec 40 minut w temperaturze 150 stopni C.
*Babkę można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Lukier:
- 175 g cukru pudru
- 1 białko
- aromat śmietankowy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i oblać nim babkę.
Oto tutorial jak upiec domową Babkę Wielkanocną – Baranek
Krok 1: Wyłożona masa na formę. Im mniejsza forma tym wyższa babka.
Krok 2: Babka piecze się w piekarniku w 150 stopniach przez 40 minut.
Krok 3: Upieczona babka. Wyłożona na folię aluminiową.
Krok 4: Udekorowana babka gotowa do podania.
Smacznego!
autorka: Justyna P.