Wasze przepisy: Babka cytrynowa
Składniki – Babka cytrynowa:
Ciasto:
25 dag margaryny
22 dag cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
5 jajek
30 dag mąki pszennej
12 dag mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag orzechów włoskich
skórka z 1 cytryny
Poncz:
sok z 1 cytryny
1 łyżka zimnej przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
gotowa polewa cytrynowa
skórka z 1 cytryny
Sposób wykonania:
Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypywać do masy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoskie i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babki z kominkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.
Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego zimną przegotowaną wodę i cukier puder. Razem wymieszać i powstałym ponczem nasączyć ostudzoną babkę. Następnie polać gotową polewą cytrynową i posypać startą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny.
Smacznego
autorka: 13Adusia13