Wpływ bakalii na organizm
Bakalie to niezastąpiony dodatek do wielkanocnego menu. Rodzynki, orzechy, suszone daktyle, figi, śliwki, morele – są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. To prawdziwa kopalnia witamin, co ma szczególne znaczenie w tym okresie, gdy trudno o świeże owoce. Dlatego nie żałujmy ich do świątecznych ciast i deserów. Są idealne również jako samodzielna przekąska.
Poznaj dobroczynne właściwości bakalii:
– RODZYNKI – dietetyczne i lekkostrawne. Są źródłem błonnika, żelaza i potasu. Obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają pracę serca, zapobiegają osteoporozie.
– ORZECHY – obniżają poziom cukru we krwi, zawierają mnóstwo witaminy C,E oraz z grupy B. Są bogate w magnez, wapń, potas, fosfor. Polecane kobietom w ciąży, ze względu na zawarty w nich kwas foliowy. Idealne dla osób uczących się, gdyż sprzyjają koncentracji. Orzechy zawierają również żelazo i dlatego powinny je jeść ludzie chorzy na anemię.
– DAKTYLE – zawierają mnóstwo błonnika. Są bogatym źródłem witamin A, C, E i niektórych witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Zapobiegają osteoporozie, działają podobnie jak aspiryna – przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
– FIGI – są bogatym źródłem wapnia, fosforu i żelaza. Wskazane dla kobiet w okresie menopauzy. Likwidują zaparcia, gdyż zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich suszonych owoców.
– ŚLIWKI – chronią przed osteoporozą i nowotworami. Podobnie jak figi idealne dla osób mających problemy z wypróżnianiem, ze względu na dużą zawartość błonnika.
– MORELE – mają mnóstwo beta-karotenu, co korzystnie wpływa na wygląd skóry. Ponadto są dobrym źródłem potasu, który wpływa na ciśnienie krwi oraz prawidłową pracę nerek.
–MIGDAŁY – poprawiają pamięć i koncentrację. Są źródłem białka, cynku, potasu, żelaza, magnezu. Zawierają także witaminę E, która jest silnym antyoksydantem, przez co chroni nas przed miażdżycą, udarem mózgu i przedwczesnym starzeniem się. Zalecane dla osób cierpiących na anemię oraz mających problemy ze skórą.
Niech więc suszone owoce i inne bakalie zawitają na twoim stole. Wprowadź je do swojej diety, a szybko staną się twoją słodką i zdrową przekąską.
Autorka: Madziulka444