Warzywnik drewniany – co w nim posadzić w marcu?

Własny ogródek warzywny w skrzyni pozwala cieszyć się własnoręcznie zasadzonymi warzywami to idealna opcja dla posiadaczy domów czy działek. Są i tacy, którzy warzywnik drewniany zakładają także na swoim balkonie w bloku! Jak go zrobić i kiedy zacząć w nim wysiew? Podpowiadamy!

Spis treści:

warzywnik drewniany obok kobiety trzymającej pomidora

Fot. Freepik

Jak samemu zrobić warzywnik?

Warzywnik drewniany to rozwiązanie na które decyduje się coraz więcej osób. Powód jest prosty – można w nim umieścić odpowiedni rodzaj gleby. To zdecydowanie rozsądniejsze posunięcie niż ryzykowanie, że warzywa nie przyjmą się w ziemi, która znajduje się na zewnątrz domu czy na działce, zwłaszcza gdy jest ona przesuszona, jałowa czy gliniasta. Sama konstrukcja warzywnika nie wymaga specjalnych umiejętności stolarskich. Wystarczy zbić ze sobą kilka desek np. ze świerku czy dębu, aby stworzyć prostokątną ramę. Oczywiście nie wolno zapominać o jej zaimpregnowaniu, które zabezpieczy drewno przed wilgocią oraz promieniowaniem słonecznym. Dodatkowo wnętrze warto wyścielić agrowłókniną. Kiedy skrzynia na warzywa jest gotowa można ją wypełnić drenażem i odpowiednim rodzajem ziemi.

grządki warzywne

Fot. Jonathan Hanna/Unsplash.com

Co na dno warzywnika?

Zakładając warzywnik drewniany nie można zapomnieć o zabezpieczeniu dna przed zaleganiem w nim wilgoci. Najlepiej zrobić to przy użyciu małych kamyczków, które położone są na dole skrzyni. Dobrym pomysłem jest też zastosowanie suchych patyczków czy kory. Taka warstwa będzie doskonale przepuszczać wodę nie pozwalając na zaleganie jej nadmiaru w okolicach korzeni. Warstwa drenażu głównego powinna wynosić ok. 10 cm. Kolejną warstwą powinny być suche liście czy trawy, a także odpady roślinne. Dopiero na koniec można w skrzyni umieścić dobrze przepuszczalną, próchniczą ziemię idealną do upraw. Ważne jest, aby jej odczyn był lekko kwaśny lub obojętny.

uprawianie warzywnika drewnianego

Fot. Jonathan Kemper/Unsplash.com

Kiedy zakładać warzywnik?

Najlepszymi miesiącami na zakładanie warzywnika jest marzec i kwiecień. Cały proces można jednak zacząć przygotowywać już w lutym. Wtedy też warto przygotować ziemię do późniejszego zasiewu stosując nawóz. Aby dostarczyć glebie wartościowych składników można np. zastosować kompost w proporcji 20-50kg na 10 m2. Poszukując dla grządek odpowiedniego miejsca warto mieć na uwadze, że drewniany warzywnik nie powinien znajdować w bliskim sąsiedztwie dużych drzew i krzewów. Rzucany przez nie cień mógłby bowiem negatywnie rzutować na właściwy wzrost warzyw na grządce. Warto także dobrze rozplanować usytuowanie planowanych ziół i warzyw w naszym warzywniku i surowo przestrzegać zasad ich sadzenia. I tak gorczyca nie może być obok buraków, pomidorów nie sadzimy obok ogórków, marchew nie może znajdować się obok kopru, podobnie jak groch nie może być w sąsiedztwie ziemniaków.

Co posadzić w marcu w warzywniku drewnianym?

Po przygotowaniu grządki można zabrać się za zasadzenie na niej warzyw i ziół. W marcu można posiać por, marchew, szpinak warzywny, groch, sałatę, pietruszkę, koper oraz wczesne odmiany rzodkiewki. Na początek warto wyznaczyć sobie linię wzdłuż której będziemy umieszczać nasiona. Zyskamy w ten sposób pewność, że będą rozmieszczone równo i w odpowiednich odstępach. Jeśli warzywnik jest sporych rozmiarów nie można też zapomnieć, że między grządkami należy wyznaczyć ścieżkę, która ułatwi poruszanie się między rządkami sadzonek.

warzywa z ogródka

Fot. Peter Wendt/Unsplash.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (21 głosów, średnia: 4,90 z 5)
zapisuję głos...